Angi søkeord

Hva er krystallsyke eller karusellsvimmelhet?

Hva er krystallsyke eller karusellsvimmelhet?

Krystallsyke (benign paroksysmal posisjonsvertigo), kan ramme alle og oppleves i all hovedsak som svimmelhet ved stillingsendringer. Dette fordi det har skjedd forandringer i balanseorganet. 

Annonse:

Krystallsyke, godartede stillingsavhengige anfall av svimmelhet, eller såkalt karusellsvimmelhet blir forårsaket av otolitter “små krystaller”, som har løsnet fra sine vanlige plasser og havnet i en av buegangene (øret). Krystallenes oppgave er å registrere stillingsendringer når kroppen utfører en bevegelse. Dersom krystallene har løsnet og havnet i buegangene, kan man istedenfor føle en karusellsvimmelhet eller kvalme.

Hvordan oppstår krystallsyken? 

Vanligvis oppstår krystallsyken i forbindelse med en hjernerystelse, eller når et virus har satt seg på balansenerven. Ofte finnes det ingen direkte forklaring på hvorfor man pådrar seg krystallsyke, og ei heller hvorfor kvinner er mer utsatte enn menn. Kvinner blir ofte utsatt når de har passert 40 års alderen. 

Symptomer på krystallsyke

En vanlig symptom er følelsen av karusellsvimmelhet med opptil 15 sekunders varighet. Det skjer ofte  når man legger seg ned, vender seg i sengen eller reiser seg. Bevegelsene i seg selv behøver ikke å være raske. Man kan også føle svimmelheten når man bøyer hodet sakte fremover eller bakover, i bevegelser som ligner vanlig bukking.

Svimmelheten kan også oppstå når man våkner i sengen og beveger seg for å for eksempel slå av vekkerklokken om morgenen. Når svimmelheten inntreffer blir det ofte vanskelig å holde balansen, vanskelig å gå rett og dessuten problematisk å fokusere blikket.

Behandler man krystallsyke?

De fleste som blir rammet vil oppleve at krystallsyke går over av seg selv etter noen uker, men den har en tendens til å returnere. Omtrent halvparten av pasientene får en tilbakevending av krystallsyke. For å bli kvitt svimmelheten må man behandle sykdommen med en såkalt reposisjoneringsbehandling, som hjelper mer en 85% av de som er rammet. 

Hvordan virker reposisjoneringsbehandling?

Som pasient er det først og fremst viktig å vite hvilket balanseorgan som er påvirket.  Sammen med legen man besøker, vanligvis en ørelege, utfører man en kombinasjonsserie av hodebevegelser for å kunne flytte tilbake krystallene fra buegangene til sine normale plasser. Det er ikke spesielt farlig, men man bør gjennomføre disse bevegelsene med en lege med god kunnskap om sykdommen og som viser fremgangsmetoden. 

Hvis krystallsyken vender tilbake i perioder eller man ikke blir helt fri for plagene etter behandling, kan man noen ganger utføre sluttbehandlingen på egen hånd. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: