Angi søkeord

Vokspropper i øregangen kan gi ubehag og nedsatt hørsel. Foto: Shutterstock

Vokspropper i øregangen kan gi ubehag og nedsatt hørsel. Foto: Shutterstock

Ørevoks – en vokspropp kan gi ubehag

Å ha voks i ørene er ikke unormalt. Det dannes av små kjertler i øregangen. Ørevoksens formål er å håndtere urenheter som kan komme inn i øret, og sørge for at det ikke oppstår irritasjon eller infeksjon. Får man derimot problemer med for mye ørevoks, blir man nødt til å gjøre noe med det. 

Annonse:

Ørevoks er en naturlig del av kroppen og hjelper med å holde smuss og bakterier vekk fra ørene. Risikoen for å få problemer med voks i ørene kan øke hvis man ofte bruker ørepropper eller bærer høreapparat, men selvfølgelig kan alle, både barn og voksne, få propp av ørevoks.

Vokspropper kan medføre ubehag

Når en propp av ørevoks oppstår i øregangen, kan den forårsake ubehag, smerter og nedsatt hørsel. Mange av de nervene som finnes i øregangen, er også knyttet til halsen, og når klumpen av voks irriterer, kan man faktisk begynne å hoste, en bivirkning av ørevoks som ikke alle kjenner.

Hos både barn og voksne kan nedsatt hørsel være et symptom og for mye voks i øregangen. Hvis man selv opplever eller kjenner noen som plutselig opplever nedsatt hørsel, er det lurt å sjekke opp dette.

Se inn i øret

Man kan se om man har en propp av ørevoks ved å se inn i øret og sjekke om det ser hovent eller irritert ut, eller det klør.

Hvis man er urolig, er det lurt å kontakte lege for å finne årsaken. Har man ørevoks, finnes det noen enkle måter å forebygge og behandle det på hjemme.

Oppløsning av vokspropper

Oppløsning av proppen er oftest den beste løsningen, og til formålet finnes det en rekke reseptfrie legemidler. Det finnes også særlige sprayer hvor man bare sprayer innholdet inn i øret – det virker med det samme, uten at du eller barnet trenger å vente, og det er helt sikkert en fordel.

Du kan tørke eventuell overskytende spray utenpå øret – men du skal alltid unngå å pirke i ørene med for eksempel en vattpinne siden det kan øke mengden voks og danne en liten voksklump som senere kan utvikle seg til en vokspropp.

Bli gode venner med ørevoksen

Det er mange fordommer og myter om ørevoks. Mange forbinder ørevoks med dårlig hygiene og mener at man er nødt til å fjerne den synlige voksen og vaske ørene ordentlig. Voks er imidlertid nyttig!

Ørevoksen er nyttig mot bakterier og tar med seg urenheter på vei ut gjennom øregangen. Hvis ørevoksen blir et problem eller man vil unngå de risikoene som er forbundet med vann i øret, er det bedre å søke andre løsninger enn å grave i øret med en vattpinne. Det kan nemlig gjøre tingene verre.

Pass på ørene

For voksne kan symptomene på ørevoks gi anledning til flere problemer og mer ubehag enn den egentlig behøver. For barn er hørselen en viktig del når de lærer å høre og kommunisere. Det er derfor bra å være oppmerksom på hørselen, irritasjon i øregangen eller kløe og ubehag i ørene. Hvis man opplever alvorlige problemer som smerter eller siving fra øret, bør man kontakte lege (viktig både for barn og voksne).

Hvis man behandler tidlig og dermed forebygger vokspropper og vann i ørene, blir ikke symptomene så alvorlige.

Annonse:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: