Angi søkeord

Sti på øyet (Hordeolum)

Sti på øyet (Hordeolum)

Sti på øyet er en infeksjon i røttene til øyevippene. Det ser ut som en liten, rød hevelse, noen ganger med en gul prikk i midten. Den betente kjertelen kan skrape på øyet og irritere. Ofte sprekker infeksjonen av seg selv etter et par dager og behandling er ikke nødvendig.

Annonse:

Hvordan oppstår sti?

På kanten av øyelokket sitter talgkjertler som munner ut ved øyevippene. Oppstår en infeksjon i noen av disse talgkjertlene, utvikles sti. Årsaken er ofte at bakterier har kommet inn i kjertelen. Sti kan oppstå på både øvre og nedre øyelokk.

Vanlige symptomer ved sti

Sti opptrer oftest som en liten, rød hevelse på øyelokket. Hevelsen kan variere i størrelse fra knapt synbar, til cirka en centimeter. Midt i hevelsen kan man ofte se en liten, gul prikk. Sti kan skrape mot øyet og gi irritasjon.

Infeksjonen er på sitt kraftigste i et par dager, for så å avta. Det kan ta opptil ti dager innen symptomene er helt borte. I enkelte tilfeller kan sti kapsle seg selv inn og skape en liten kul. Kulen er ikke øm. Har ikke kulen forsvunnet etter 3-6 dager, kan den opereres bort. Dette er helt ufarlig.

Behandling av sti

  • Det infiserte området sprekker av seg selv etter et par dager. Det vil da komme ut litt puss og blod. Vask området med rent vann. Etter en stund forsvinner stien av seg selv.
  • Hvis stien er stor, med kraftigere hevelse, kan en bakteriedrepende salve benyttes.
  • Blir du ikke kvitt problemet, bør du oppsøke lege.

Gode råd

Hos enkelte personer kan sti oppstå oftere enn hos andre. Har man tørre øyelokk, øker risikoen for sti. I så fall bør man smøre øyelokkene med salve som fås på apoteket.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: