Angi søkeord

En vokspropp i øregangen kan føre til ubehag og nedsatt hørsel.

En vokspropp i øregangen kan føre til ubehag og nedsatt hørsel.

Vokspropp

Annonse:

Det å ha voks i ørene er ikke unaturlig. Voks blir dannet av kjertler som finnes i hørselsgangen. Voksens oppgave er å ta hånd om uønskede objekter som kan komme inn i øret ved å sørge for at de ikke blir værende og forårsaker irritasjon eller infeksjon. Dersom du derimot er plaget av for mye ørevoks, må du gjøre noe med det.

Ørevoks er altså naturlig for kroppen vår og hjelper å hindre urenheter og bakterier fra å komme inn i ørene. Risikoen for voksproblemer i øret kan øke dersom man ofte bruker ørepropper eller har høreapparat. Likevel er der en risiko for å få vokspropp for alle og en hver, både barn og voksne.

Vokspropp kan føre til ubehag

Når en vokspropp blir dannet i hørselsgangen kan det føre til ubehag som verk og nedsatt hørsel. Mange av nervene som beveger seg i ørekanalen er også koblet til halsen, og når ørevoks “klør” kan du faktisk begynne å hoste. Dette er en bivirkning av voksproppen som ikke alle er klar over.

For både barn og voksne er dessuten nedsatt hørsel et symptom. Hvis man merker at man selv eller andre plutselig blir rammet av nedsatt hørsel, er det viktig å undersøke dette nærmere. 

Se i ørene

En måte å sjekke om du har vokspropp er å se etter i ørene, og se om de virker hovne eller irriterte.

Hvis man er bekymret, er det lurt å kontakte lege for å finne årsaken til nedsatt hørsel. Men det finnes også enkle måter å forebygge og behandle vokspropp på hjemme. 

Hvordan løse opp vokspropper

Å løse opp voksproppen er den beste løsningen, og da kan legemidler som Revaxør og Cerusol være til hjelp. Imidlertid må du vente 30 minutter før legemidlene virker. Dette kan være særlig vanskelig for barn, fordi man må ligge stille når man benytter seg av disse legemidlene. Det finnes spray, for eksempel Wax Off, som gjør behandlingen lettere ved å ganske enkelt spraye det inn i øret og legemiddelet vil virke uten at du eller ditt barn trenger å vente. 

Du kan tørke det bort dersom det havner utenpå øret, men du skal alltid unngå å røre ørene med bomullspinner eller lignende, ettersom det kan øke voksmengden og dessuten klumpe sammen voks og lage propp. 

Venn deg til voks

Det finnes mange fordommer og myter rundt ørevoks. Det kan føles skittent å ha voks, slik at man ønsker å fjerne voks som er synlig. Derimot er voks nyttig!

Voks hjelper oss å forhindre bakterier og fjerner urenheter ved at voksen sakte, men sikkert naturlig skilles ut av øret. Hvis ørevoksen blir et problem, eller du er klar over risikoen med vann i øret, er det bedre at du tar i bruk forslagene som er nevnt, enn å begynne å grave i øret med bomullspinner. Dette kan i stedet forverre tilstanden.

Det er viktig å ta vare på ørene

For voksne kan ubehag med ørevoks forårsake mer bekymringer og ubehag, enn det som egentlig er nødvendig. For barn er ørene og hørselen ekstra viktig, siden de er under stadig læring. Derfor er det lurt å passe på hørselen, og søke hjelp ved irritasjoner i hørselsgangen eller kløe og ubehag i ørene. Hvis problemene er alvorlige eller om du opplever at det gjør direkte vondt og det renner ut av øret, skal man kontakte legevakten (dette er viktig for både voksne og barn).

Hvis man behandler og forebygger vokspropp og vann i øret, pleier eventuelle ubehag å gå over før det blir alvorlig.

Annonse:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: