Angi søkeord

Øyeinfeksjon (konjunktivitt)

Øyeinfeksjon (konjunktivitt)

Ved en øyeinfeksjon, blir det hvite i øyet rødt og irritert og det renner en litt klissete væske fra øyet. Om morgenen kan øynene føles klissete og irriterte og øyelokkene kan være sammenklistrede. Den vanligste årsaken til en øyeinfeksjon, er en bakterie- eller virusinfeksjon på hornhinnen.

Annonse:

Slik oppstår en øyeinfeksjon

Årsaken til øyeinfeksjon, er en irritasjon i hornhinnen, altså den gjennomsiktige hinnen som dekker det hvite i øyet og innsiden av øyelokket.

Det finnes en rekke ulike grunner til øyeinfeksjon; bakterier, virus, allergi, eller om et fremmedlegeme har kommet inn i øyet. Sterkt sollys eller vind, kan også irritere og tørke ut hornhinnen og forårsake irritasjon eller utslett.

Symptomer ved øyeinfeksjon

De vanligste symptomene ved øyeinfeksjon er:

  • Det hvite i øyet blir rødt, spesielt i kantene
  • En klar væske renner ut av øyet
  • Øyet er sammenklistret om morgenen
  • Øyet er ømt og klør
  • Øyet blir mer lysømfintlig

Behandling av øyeinfeksjon

Hvis øyeinfeksjonen kommer av et virus, leger den seg selv. Er plagene varige, dreier det seg ofte om en bakterieinfeksjon. I så fall er det viktig å vaske ofte med rent vann. Bruk bomull og vask fra ytre øyekrok, inn mot neseroten. Hvis infeksjonen ikke gir seg etter noen dager, finnes det øyedråper eller salve med antibiotika på apoteket. Ved allergi, finnes allergidempende øyedråper.

Har du fått noe i øyet, er det viktig å skylle godt med rent vann. Hjelper ikke dette, bør du oppsøke lege.

Øyeinfeksjon er smittsomt

Hos barn er øyeinfeksjon vanlig og opptrer ofte i forbindelse med forkjølelse. Det hvite i øyet blir rødt og irritert og det renner en klissete, gulaktig væske fra øyet. Ofte ser øyet også litt hovent ut. Som regel leges øyet av seg selv i løpet av en uke, uten behandling.

Øyeinfeksjon smitter lett. Er det mange i omgivelsene som er forkjølte, virker det forebyggende å være nøye med håndvask.

Oppsøk lege

  • Dersom plagene vedvarer i mer enn en uke.
  • Dersom du har fått noe i øyet som ikke forsvinner ved skylling.
  • Dersom kun ett av øynene er infisert.
Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: