Angi søkeord

Noen øyeproblemer forekommer oftere enn andre, og du kan forebygge, lindre og behandle dem. Foto: Shutterstock

Noen øyeproblemer forekommer oftere enn andre, og du kan forebygge, lindre og behandle dem. Foto: Shutterstock

Tørre øyne, røde øyne, rennende øyne – det finnes hjelp å få

Øyeproblemer kan være svært irriterende og gi til en ubehagelig følelse. Noen øyeproblemer forekommer oftere enn andre, og du kan forebygge, lindre og behandle dem.

Annonse:

Derfor får du tørre øyne

Tørre øyne føles ikke alltid som om øynene er tørre. Symptomene på tørre øyne kan være røde, hovne, sviende eller rennende øyne, eller man kan ha en følelse av grus eller smuss i øyet. Denne tilstanden kan skyldes mange forskjellige ting og oppstår i utgangspunktet på grunn av enten økt fordamping/avrenning fra tårefilmen og/eller nedsatt tåreproduksjon. Mange av problemer med tørre øyne skyldes en kombinasjon av mangel på fettstoff i tårefilmen og mangel på vann. Det gjør at tårefilmen brister og blir ustabil.

Fettstoffet i tårefilmen produseres i de såkalte Meibomske kjertlene, som sitter langs kanten av øverste og nederste øyelokk. Fettstoffet fordeles jevnt over øyets overflate hver gang vi blunker. Dette belegget på øyet kalles tårefilmen og er en sammensetning av vann og fettstoff, som er nødvendig for å holde øyet fuktig og beskytte det mot smuss og infeksjoner. Hos mange mennesker som lider av tørre øyne, er disse kjertlene tilstoppet og fungerer derfor ikke optimalt. Det produseres for små mengder fettstoff, eller fettstoffet har for dårlig sammensetning eller kvalitet. Øyetørrheten kan også skyldes nedsatt produksjon av tårevæske fra tårekjertlene.

Vanlige årsaker til tørre øyne

En stor del av befolkningen er rammet av øyetørrhet, som er en vanlig årsak til å søke hjelp hos øyelege eller optiker. Årsakene til tørre øyne kan variere. Det kan være alt fra milde symptomer og forbigående symptomer til alvorlige og kroniske plager.

Tørre øyne beskrives som en multifaktoriell tilstand siden det er mange forskjellige situasjoner og faktorer som kan gi tørre øyne. Både innendørs- og utendørsmiljøet kan ha betydning. Symptomene kan også komme på grunn av mye skjermtid, tørt inneklima, arbeid i rom med klimaanlegg og arbeid utendørs i vind og trekk.

Andre faktorer avhenger mer av den enkelte. Det finnes for eksempel svært mange legemidler som gir tørre øyne som bivirkning. Det er blant disse p-piller, midler mot alvorlig akne, antihistaminer med allergi og betablokkere til behandling av hjerteproblemer eller grønn stær. Noen sykdommer kan også forårsake tørre øyne, for eksempel Sjögrens syndrom og andre autoimmune sykdommer. For dem som er allergiske og ofte plages av røde, kløende og rennende øyne, kan problemet være en kombinasjon av øyeallergi og tørre øyne. En høy alder en risikofaktor i seg selv. Det gjelder spesielt for kvinner i klimakteriet på grunn av fallende hormonnivåer. Tørre øyne er også svært vanlig etter forskjellige typer øyeoperasjoner og den vanligste grunnen til ubehag i øyene hos kontaktlinsebrukere.

Slik forebygger og behandler du tørre øyne

Nøkkelen til å løse problemene med tørre øyne handler om å forebygge og stabilisere tårefilmen med øyedråper som smører og lindrer.

Rent praktisk kan man forebygge tørre øyne ved å variere arbeidsdagen med hyppige små pauser fra dataskjermen, huske å blunke oftere, gå en liten tur utendørs og lufte ut arbeidslokalet.

Alt etter årsaken kan tørre øyne være forbigående eller kronisk. Det er også forskjellige alvorlighetsgrader av tørre øyne. Det finnes forbigående problemer som oppstår i bestemte situasjoner, for eksempel ved skjermarbeid eller på slutten av arbeidsdagen. En annen gruppe er voksne som har mer langvarige, konstante problemer. Sist, men ikke minst, kan tørre øyne forårsake alvorlige, konstante problemer som kommer til uttrykk i komplekse og inflammatoriske symptomer.

Det er viktig å klassifisere øyetørrheten når du skal velge riktig produkt for å lindre plagene og beskytte øynene. I dag anbefaler leger som arbeider med tørre øyne generelt, produkter som er helt uten konserveringsmidler, siden de i seg selv kan utløse tørre øyne. Hos mange er det nok med øyedråper som smører. Smørende øyedråper stabiliserer tårefilmen og lindrer symptomene på tørre øyne. Er det ubalanse i tårefilmen, får man symptomer som kløe og svie, eller øyne som svir, gnager og renner. Dette blir en ond sirkel som holdes i gang av en stadig økende ustabilitet, til man klarer å bryte den sirkelen. Det er det man prøver å gjøre på mekanisk vis med smørende og lindrende øyedråper. Spør apotekpersonale, øyelegen eller optikeren om gode råd.

Hvorfor renner øynene?

Det kan virke som et paradoks og litt ulogisk at rennende øyne er symptomer på tørre øyne. Forklaringen er at når øynene renner, så skyldes det ofte en forstyrrelse eller ubalanse i produksjonen av fettstoff til tårefilmen. Fettlaget, eller lipidlaget som det også kalles, er det ytterste svært tynne laget som skal hindre at tårene fordamper. Vannet i tårefilmen fordamper eller renner vekk, og saltinnholdet i tårefilmen øker. Øyet overkompenserer ofte ved å produsere enda mer tårevæske. Resultat blir at tårefilmen i stedet blir ustabil og brister. Dette forårsaker inflammatoriske symptomer som kløe og en sviende følelse samt øyne som renner.

Andre årsaker til rennende øyne kan være

  • kraftig vind eller kulde (da er det helt normalt)
  • øyets overflate irriteres av støv, røyk osv.
  • tilstoppede tårekanaler

Behandling av tørre og rennende øyne

Hvis du har plager på grunn av tørre og rennende øyne, kan du få veiledning på apoteket eller hos en optiker. Du må finne de riktige smørende øyedråpene som har en god konsistens, og som kan binde vannet og stabilisere alle lagene av tårefilmen. Det finnes spesialprodukter som virker direkte på fettlaget i tårefilmen – enten ved å tilføre ekstra lipider i en blanding, en såkalt emulsjon, eller ved hel enkelt å legge et beskyttende lag på utsiden av det naturlige lipidlaget i øyet.

Bruk av øyemasker som avgir varme, eventuelt kombinert med forsiktig massasje av øyelokkene, kan stimulere de Meibomske kjertlene til å utskille mer fettstoff til tårefilmen. Infrarød såkalt IPL-behandling kombinert med manuell behandling av øyelokkene utføres av spesialister og kan også lindre symptomene. Det kan også hjelp å spise omega-3 kapsler med riktig sammensetning for å lindre plagene ved tørre øyne, forutsatt at man tar dem regelmessig.

Du bør også unngå miljøer hvor plagene forverres. Et stort problem i dag er den utbredte bruken av skjermer, både på jobben og i fritiden. Man blunker rett og slett for sjelden, og tårefilmen brister.

Hvis årsaken er tilstoppede tårekanaler, bør du søke hjelp hos en øyelege for å få åpnet dem.

Hjelp for tørre øyne

Mange har milde og moderate plager ved tørre øyne som opptrer jevnlig eller i bestemte situasjoner. Hos noen forverres plagene i perioder, for eksempel om vinteren når luften er tørr, eller om våren og sommeren når luften er full av pollen. Andre har konstante og vedvarende kroniske plager.

Tørre, rennende eller røde øyne er noe som rammer de fleste mennesker på et eller annet tidspunkt i livet, og man kan lindre plagene med moderne øyedråper og legemidler.

Du bør søke hjelp hos en øyelege eller optiker hvis plagene er omfattende med inflammatoriske symptomer.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: