Angi søkeord

Om du får et slag mot øyet kan du få et ”blått øye” som kommer av en blødning under huden.

Om du får et slag mot øyet kan du få et ”blått øye” som kommer av en blødning under huden.

Slag mot øyet

Slag mot øyet kalles også for stumpt traume og kan forårsake flere ulike problemer. Om objektet som har forårsaket slaget er stort, som en fotball, stoppes det ofte av kanten på beinstrukturen rundt øyet. I noen tilfelle kan området rundt øyet bli ømt, rødt og hovent. En slik hevelse og blødning gir såkalt blått øye. Hevelsen kan bli så stor at det ikke er mulig å åpne øyet. 

Annonse:

Generelt

Om objektet som har forårsaket skaden er mindre, er risikoen større for at selve øyet skades. Det kan gi en temporær økning av trykket i øyet og lede til smerte og dårligere syn. Det finnes en risiko for at man får et vedvarende press og skader på linsen og netthinnen, og at dette leder til en synshemming.  

Kraftige blødninger som kommer fra sår i øyebrynet kan oppstå i forbindelse med slag mot øyet. Selv om blødningene ser fæle ut, er de ikke farlige. I alvorligere situasjoner, som ved en trafikkulykke, kan både øyet og beinstrukturen rundt øyet skades.

Hva kan skje når du får slag mot øyet?

Noen ganger kan det forekomme rifter i netthinnen og risikoen oppstår for at den kan løsne. Netthinneavløsning merkes som kraftig nedsatt synsevne og riftene kan føre til såkalte lysblink-fenomener. 

Å bli truffet av en liten ball i øyet krever ofte besøk hos legen. Ulykken kan oppstå innen sportsgrener som innebandy, tennis eller golf. Det samme gjelder om man blir truffet av et slag fra en racket, et spark eller en knyttneve.

De fleste slag mot øyet skjer i hverdagslige situasjoner og får ingen store konsekvenser. Det kan være en kvist som treffer øyet og gir overflatiske rifter på hornhinnen. Riftene leger seg selv som regel etter et døgn. Det kan være ubehagelig og man kan bli litt mer lysømfintlig enn vanlig. 

De alvorligste skadene oppstår når objektet som treffer øyet er spisst eller skarpt, da kan det dannes sår som trenger inn i øyeveggen. Om så skulle være tilfelle, må lege kontaktes snarest mulig. 

Om du slår med hammer eller slegge mot metall eller stein, bær du være svært oppmerksom. En liten flis kan være svært skarp. Er du uheldig, kan flisen trenge inn i øyet og gjøre mye skade. De fleste øyeskadene kan unngås ved å bruke beskyttelsesbriller. 

Undersøkelse

For å kontrollere om et slag mot øyet har gjort alvorlig skade, kan man dekke til øyet med hånden. Slik kan du sjekke om du ser omtrent som vanlig. Er øyet rødt, verker og synet er betydelig dårligere, skal du oppsøke lege. Det samme gjelder ved sårskader og om det er kraftige blødninger i øyelokkene eller huden rundt øyet. 

Er det sår på hornhinnen, kan du oppleve at øyet er irritert og rennende. Du kan da kjøpe en reseptfri salve på apoteket til å smøre på. Et ”blått øye” leger seg selv, men det kan ta lang tid for det har forsvunnet helt. Synet er noe du må ta godt vare på. Et slag mot øyet kan forårsake nedsettelse av synet, så det gjelder å passe seg for mulige ulykker. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: