Angi søkeord

Netthinneavløsning

Netthinneavløsning

Å rammes av netthinneavløsning er relativt uvanlig. Man kan som regel få behandling som gjør at synet blir bra igjen, men i noen tilfeller kan netthinneavløsning føre til nedsatt syn for resten av livet. 

Annonse:

Det er viktig å søke behandling dersom det oppstår symptomer. Behandles ikke netthinneavløsning i løpet av et par uker, dør de fleste synscellene. Det resulterer i at man får dårligere syn og i verste fall kan man bli helt blind. 

Hva er det og hvorfor får man netthinneavløsning?

Synscellene sitter i netthinnen. Det er synscellene som sender synsimpulser til hjernen. Når man rammes av netthinneavløsning, løsner en del av synscellene i netthinnen fra underlaget. Det kan oppstå hvis væske kommer mellom to sjikt av netthinnen. Sykdommen kan komme av en brist i netthinnen. Det er vanligere å få sykdommen dersom man er nærsynt, fordi øynene til en nærsynt har tynnere netthinne. Man kan også arve sykdommen. Får man et slag mot øyet, kan det også lede til netthinneavløsning. 

Symptomer

Det er vanlig å se flimmer og prikker. Man kan også merke en mørkere tone i den perifere delen av synsfeltet. Den mørke flekken kan senere bevege seg over hele øyet. Andre symptomer er at man ser slørete, uklart eller tåkete. Det blir vanskelig å se gjennom den tykke disen. Når netthinnen løsner, gjør det ikke vondt. Skulle man få symptomer på netthinneavløsning, er det viktig å søke hjelp med én gang slik at man ikke risikerer å få dårligere syn.

Behandling

Om man får behandling raskt, er det mulig å forebygge netthinneavløsningen gjennom å tette hullet i netthinnen ved hjelp av laser. Laserbehandlingen tar cirka ti minutter. 

Dersom netthinnen er i ferd med å løsne, er det viktig å få behandling så fort som mulig. Helst skal man få behandling innen en uke ettersom risikoen er stor for at den gule flekken kan løsne. Har netthinnen allerede løsnet, gjennomføres det en operasjon enten under lokalbedøvelse, eller med full narkose. Operasjonen tar omtrent en time, og etter operasjonen oppholder man seg på sykehuset i tre dager. 

Den vanligste operasjonen gjennomfører legen ved å fylle hullet med silikon. Man fester i tillegg et silikonbånd rundt øyet for å holde fast netthinnen. Deretter tettes hullet med laser. 

Om netthinneavløsningen ikke er så alvorlig, kan man behandle den gjennom å fylle øyet med gass eller luft. Gassen gjør at hullet i netthinnen tettes og væsken suges opp. Deretter tettes hullet helt med hjelp av laser. Gassen forsvinner av seg selv etter et par uker.

Etter operasjonen

Når man har kommet seg hjem igjen etter operasjonen, anvendes smertelindrende øyedråper. Ofte er øyet rødt og fuktig etter operasjonen, og dette må man regne med at varer en uke eller to. Etter en uke går man til kontroll. Har netthinneavløsningen forsvunnet, kan man gå tilbake til sitt normale liv. Som oftest kan man begynne å jobbe igjen, selv om det iblant kan være nødvendig med sykmelding.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: