Angi søkeord

Øregangseksem (ekstern otit)

Øregangseksem (ekstern otit)

At det klør litt i øret har sikkert alle opplevd en eller annen gang. Men irriterende kløe og kanskje til og med smerte fra øregangen kan faktisk være tegn på en betennelse.

Annonse:

Et øregangseksem er en betennelse som kan være forårsaket av eksem eller infeksjon i øregangen. Sykdommen begynner vanligvis som et eksem i øregangen. Eksemet hovner opp og blir betent. Det er vanlig at denne typen sykdom oppstår når det er varmt og fuktig, derfor forekommer den oftere om sommeren. 

Gjør vondt

Det er ikke bare kløe, irritasjon og varme som kan oppstå. Iblant kommer det væske fra øret og du kan til og med kjenne verk som forverres når du ligger eller tygger. En del rammes også av nedsatt hørsel. 

Kontakt legen med det samme om du oppdager at øret eler området foran eller bak øret blir rødt, hovent og ømt. Som regel skal du også oppsøke lege dersom du kjenner at allmenntilstanden forverres eller du blir svimmel. 

Å diagnostisere øregangseksem

Legen kommer til å bruke et otoskop eller øremikroskop for å undersøke og se inn i øret. Disse verktøyene hjelper legen med å se hvor betent øregangen er. 

Prøver fra øret (eller øregangen – det som fungerer best) kan av og til være nødvendig for å finne ut av den bakenforliggende årsaken. Vanligvis håndteres denne tilstanden på legevakten. Ved uteblitt effekt eller alvorligere tilfeller kan besøk hos øre-nese-hals-spesialist være nødvendig. 

Behandling av øregangseksem

  • Anti-inflammatorisk middel som dryppes direkte i øregangen, og bidrar til å minske hevelse og kløe
  • Antibiotika

Studier har vist at kortisondråper har god effekt ved ørebetennelse. Trolig er den hevelsesdempende anti-inflammatoriske effekten av kortisonet viktigere for den helbredende prosessen enn effekten av lokal antibiotika. Man skal være klar over at problemer i øret ikke nødvendigvis er øregangseksem. Det kan finnes en rekke andre årsaker som for eksempel vokspropp, ørebetennelse, fremmedlegeme i øregangen eller en kontaktallergi. Det er viktig at du forklarer for legen hvilke problemer du har, det kan hjelpe når man stiller diagnose. 

Øregangseksem er ofte helt ufarlig

Et øregangseksem er ufarlig men kan by på store vanskeligheter og være irriterende på grunn av kløen og hevelsen. Det kan også være smertefullt. Så vel barn som voksne kan rammes. 

Forsøk å holde øret tørt og unngå fukt dersom du legger merke til irritasjon eller eksem i øret på deg selv eller barnet ditt. Det kan være forebyggende og muligvis går eksemet tilbake og du slipper øregangseksem. Forverres problemene, eller går de ikke over så skal du kontakte legen. Det finnes effektiv behandling å få som foreskrives av legen etter en undersøkelse. 

Annonse:

http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Horselgangseksem/, http://www.viss.nu/Handlaggning/Vardprogram/ONH-horsel/Extern-otit/ 

https://www.skane.se/sv/Webbplatser/Skanes-universitetssjukhus/Organisation-A-O/Oron-_nas-_och_halssjukvard/For-patienter/Sjukdomar/Horselgangsinflammation-extern-otit1/

Denna är en annons från MSD mars 2014 03-18-NOND-1112368-0002

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: