Angi søkeord

Ultrafiolett lys er delt inn i langbølget (UV-A) og kortbølget (UV-B) ultrafiolett stråling. Foto: Shutterstock

Ultrafiolett lys er delt inn i langbølget (UV-A) og kortbølget (UV-B) ultrafiolett stråling. Foto: Shutterstock

UVB Lysbehandling

Siden begynnelsen av 1900-tallet har lysbehandling blitt brukt mot infeksjoner som hudtuberkulose, etterfulgt av behandling av hudsykdommer som eksem og psoriasis.

Annonse:

Historikk

Sistnevnte hadde allerede vist de positive effektene av sollys, og på 1940-tallet ble gamle lyslamper byttet ut med moderne lysrør. På 1950- og 1960-tallet ble såkalte Westinghouse-lamper brukt mot for eksempel psoriasis. Slike lamper inneholder en meget kortbølget ultrafiolett stråling (UV-C). Ulempen med dette er at lave doser irriterer huden og fremkaller rød hud. På grunn av dette ble dosen som krevdes til de litt lengre aktive UV-B-strålene begrenset. En ny generasjon av lamper ble til på 1970-tallet, og økte evnen til å behandle hudsykdommer. Denne medisinske behandlingen er skreddersydd til å gi rent kortbølget (UV-B) eller langbølget (UV-A) ultrafiolett stråling.

Hva er UVA og UVB?

Ultrafiolett lys er delt inn i langbølget (UV-A) og kortbølget (UV-B) ultrafiolett stråling. Langbølget ultrafiolett stråling (UV-A) ligger på grensen til synlig lys og passerer uhindret gjennom et vanlig vindusglass. UV-B-lys blir derimot stengt ute av et vindusglass. Begge bølgelengdene forekommer naturlig som en del av solens stråling. Lys består også av UV-C-stråler. Disse er enda kortere enn UV-B-stråler, og blir filtrert bort i atmosfæren og når derfor ikke jordoverflaten.

Solbrenthet og brune pigmenter er forårsaket av ren UV-B-stråling, men UV-A kan også i svært store doser produsere en permanent brun pigmentering. Solsenger som brukes i hjemmet og i solstudio består av UV-A-stråling, og svært lite UV-B-stråling.

Hvorfor hjelper UV-B lysbehandling ved psoriasis?

Når det kommer til psoriasis, så vet vi nå at UV-B-stråling med en bølgelengde rundt 310 nm har den mest legende effekten. Grunnen til dette er at UV-B-stråling forhindrer rask celledeling og normaliserer celler i syke lesjoner. Noe som også har betydning for helingsprosessen er kroppens immunologiske kontrollmekanismer. Lysbehandling har en direkte effekt på visse celletyper i huden og blodet som påvirker immunforsvaret.

Medisinsk lysbehandling

Alle de store dermatologiske klinikkene har behandlet hudsykdommer med lysbehandling siden 1940-1950-tallet. I dag brukes medisinsk lysbehandling generelt kun på hudklinikker, spesielle sykehus og på Psoriasis-forbundets egne anlegg.

Lysbehandling kan gis som ren UV-B-behandling. Den gjentas som regel 3 ganger per uke, eller ved hjelp av PUVA-metoden, som gis 2-3 ganger per uke. Dette er en behandling hvor pasienter tar tabletter før bestråling av UV-A-stråler. Lysbehandling med korte eller lange bølgelengder kan også kombineres i noen tilfeller. Denne kombinasjonen, kalt UV-AB er mildere enn begge de forrige metodene beskrevet.

Er lysbehandling farlig?

Moderne lysbehandling er svært kontrollert, og utelukker skadelige stråler. Ved hjelp av nøyaktig balanserte doser, oppsyn og oppfølging av lege og sykepleiere opprettholdes skadefrie resultater. På grunn av de kontrollerte omstendighetene strålingen blir gitt under, er det større fare for å skade kroppen ved å sole seg, enn ved lysbehandling. Lysbehandling har heller ikke negativ effekt på indre organer, og anses som trygt for mennesker flest, inkludert UV-B behandling for gravide kvinner. På grunn av en viss risiko for brune pigmentflekker i ansiktet, bør det kun benyttes hvor det er høyst nødvendig hos ventende mødre.

De fleste vet at overdreven eksponering av sol gjennom flere år kan være både farlig og få huden til å eldes raskere. Celleforandringer kan forekomme i løpet av 15-20 år ved for mye kontakt med solstråler, og i verste fall føre til hudkreft etter ytterligere 5-10 år. Dette vil kunne bli oppdaget og behandlet av hudlegen din.

Forhør deg også med en lege ved bruk av medisiner, ettersom noen medisiner bør unngås i sol og ved lysbehandling. Vær nøye med å bruke vernebriller ved bruk av UV-lamper, og solbriller i sola. Aldri se rett inn i verken sola eller UV-lamper. Der du ikke kan benytte deg av briller, kan man også lukke øynene hardt sammen.

Menn som benytter seg av solsenger eller lysbehandling bør beskytte underlivet mot unødvendig UV-eksponering ved å beholde undertøyet på.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: