Angi søkeord

Hårprodukter som sjampo, mousse eller spray kan tørke ut hår og hodebunn og øke problemene med flass. Foto: Shutterstock

Hårprodukter som sjampo, mousse eller spray kan tørke ut hår og hodebunn og øke problemene med flass. Foto: Shutterstock

 Rett flassjampo kan i de fleste tilfeller faktisk være tilstrekkelig som behandling.  Foto: Shutterstock

Rett flassjampo kan i de fleste tilfeller faktisk være tilstrekkelig som behandling. Foto: Shutterstock

Flass er i bunn og grunn døde hudceller som løsner fra hodebunnen. Døde hudceller fjernes fra kroppen hver eneste dag. Foto: Shutterstock

Flass er i bunn og grunn døde hudceller som løsner fra hodebunnen. Døde hudceller fjernes fra kroppen hver eneste dag. Foto: Shutterstock

Alt om flass – årsaker, symptomer og behandling av flass

Flass kan ramme de fleste, og vanlige symptomer på flass er synlige små og hvite flak i håret, hodebunnen og på klærne. Flass kan føles ulekkert, men kan behandles for å minske ubehaget.

Annonse:

Flass er ufarlig, men mange synes at det er plagsomt, særlig når flasset kan ses. Avhengig av den bakenforliggende årsaken kan du også oppleve andre problemer i hodebunnen. Både kvinner og menn får flass, men det er noe vanligere hos menn.

Hva er flass?

Flass er i bunn og grunn døde hudceller som løsner fra hodebunnen. Døde hudceller fjernes fra kroppen hver eneste dag.

Når det løsner så mange døde hudceller fra hodebunnen at vi se dem med det blotte øye, kalles det flass.

Tre vanlige myter om flass

 • Flass smitter -> Flass smitter ikke.
 • Flass er et tegn på dårlig hygiene -> Flass har ingenting med hygiene å gjøre, men det er viktig å ha god helse generelt og ta vare på håret.
 • Flassjampo virker ikke -> Rett flassjampo kan i de fleste tilfeller faktisk være tilstrekkelig som behandling. 

Hva skyldes flass?

Man er ikke helt sikker på hvorfor vi får flass, men én teori er at det i de fleste tilfeller er en gjærsopp som heter pityrosporum ovale. Hos voksne finnes denne gjærsoppen faktisk overalt på huden og dessuten i hodebunnen. At vi har sopp på kroppen, er i seg selv helt normalt og ikke alltid noe vi trenger å gjøre noe med. Vanligvis er kroppen selv i stand til å regulere forekomsten av sopp, men i noen tilfeller kan det være ubalanse i kroppen, immunforsvaret kan være svekket, eller ubalansen kan skyldes hormonforandringer eller for eksempel penicillinbehandling.

En god grobunn for sopp er kroppens produksjon av talg, som i seg selv er et naturlig smøremiddel og beskyttelse av huden. En vanlig bakenforliggende årsak kan være økt produksjon av hormoner, og derfor er det vanlig at for eksempel tenåringer får flass. Uansett kan kroppen reagere ved å produsere flere hudflak som kan føre til flass når mengden sopp øker. Flass ses vanligvis fra puberteten og er mer uvanlig etter 50-årsalderen.

Noen vanlige årsaker til at du kan få flass

 • Gjærsopp – finnes normalt på huden. Har du gjærsopp i store mengder, kan kroppen reagere ved å produsere flere hudflak enn normalt.
 • Sterke hårprodukter – Hårprodukter som sjampo, mousse eller spray kan tørke ut hår og hodebunn og øke problemene med flass. Bruk derfor milde, parfymefrie hårprodukter.
 • Stress og tretthet – flass forverres ofte ved sykdom, tretthet og stress.

Hvilken type hodebunn gir flass?

Flass kan oppstå uansett om hodebunnen er tørr og mangler fett og talg, eller om den er fettete og har for mye av nettopp fett og talg. Forskjellen kan også være at tørt flass har tendens til å falle ned på skuldrene, og fettete flass setter seg fast i hodebunnen. Felles for begge typer hodebunn er at hodebunnen blir irritert og har tendens til å klø.

Siden en irritert hårbunn kan forårsake flass, skal du være oppmerksom på at hodebunnen har bruk for luft, og for eksempel unngå å gå med lue hele dagen.

Andre bakenforliggende årsaker til flass:

 • Selv om årsaken til flass i de fleste tilfeller er ufarlig, kan det være andre årsaker til at man får flass:
 • Hudutslett, flasseksem, seboreisk eksem.
 • I forbindelse med hudsykdommen psoriasis.
 • Hvis du lider av ringorm.
 • Små barn og spedbarn kan lide av arp, en type flasseksem som ikke er flass.

Det finnes også en rekke andre sykdommer som kan gi flass, for eksempel fordi immunforsvaret av en eller annen grunn er svekket. I langt de fleste tilfeller er det imidlertid helt ufarlige årsaker som ligger til grunn for flass.

Behandling av flass

Det er sjelden nødvendig med mer avansert undersøkelse av vanlig flass, så sant man ikke har mistanke om en eller annen bakenforliggende årsak. Flass er irriterende, og man skal være klar over at det kan være tilbakevendende og vanskelig å bli kvitt. Behandlingen skal derfor dels minske problemene, dels hindre at de kommer tilbake.

Behandling av flass

 • Hvis flakene er større og problemene ikke er så alvorlige, kan du i første omgang prøve å behandle ved å vaske hår og hodebunn med en mild flassjampo.
 • Hvis det ikke hjelper, må du kanskje behandle med en spesiell sjampo som bare fås på apoteket. Spør om råd på apoteket.
 • I mer alvorlige tilfeller kan en lege skrive ut sterkere medisinsk sjampo, salve eller tabletter.

Det er viktig å behandle problemene løpende i en lengre periode for både å behandle og minske risikoen for at det kommer tilbake. Vanligvis er det tilstrekkelig med punkt ett eller to, en mildt flassjampo eller spesialsjampo fra apoteket som inneholder ingredienser som bekjemper sopp og bakterier. Det er viktig ikke å bruke en sjampo som tørker ut hodebunnen ytterligere.

Et liv med flass

Det er viktig å passe på hodebunnen for å unngå risiko for flass. Det kan være forskjellige årsaker til at du får flass, hvor mye og hvor ofte. Du kan for eksempel snakke med frisøren hvis du har spørsmål om hårpleieprodukter, men er du rammet av flass, anbefales det at du også spør på apoteket. Der kan du få ytterligere råd om hvilke produkter du kan prøve for å bli kvitt soppen i hodebunnen. Noen ganger kan man også få sopp andre steder på kroppen, som kanskje må behandles samtidig for ikke å spre seg videre.

For å unngå flass kan du gjøre et av følgende:

 • Sørg for at sjampoen ikke tørker ut hodebunnen.
 • Unngå så vidt mulig å bruke sterke hårprodukter som risikerer å tørke ut hår og hodebunn og forverre flass. 
 • Bruk luer og hodeplagg som ikke sitter for tett på hodet, og ikke bruk dem i unødig lange perioder hvis du ikke må. Det samme gjelder for sykkelhjelmer.

Livsstil (matvaner, stress og søvn) kan påvirke hele kroppen og dessuten hodebunnen. Pass på deg selv og helsen din, så du kan minske risikoen for å bli rammet av flere forskjellige lidelser, ikke bare flass. Er problemene tilbakevendende eller tiltakende, eller føler du at du har prøvd det meste, kan du kontakte lege for å få en nærmere utredning og eventuell behandling.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: