Angi søkeord

Siden neglesopp lett sprer seg, er det viktig å starte behandlingen tidlig. Foto: Shutterstock

Siden neglesopp lett sprer seg, er det viktig å starte behandlingen tidlig. Foto: Shutterstock

Ved tidlig behandling minskes risikoen for spredning av neglesopp. Foto: Shutterstock

Ved tidlig behandling minskes risikoen for spredning av neglesopp. Foto: Shutterstock

Neglesopp – årsak, symptomer og behandling

Hvis neglene dine infiseres på grunn av for eksempel varme og svette, kan det oppstå neglesopp. Behandlingen er enkel, men krever iblant tålmodighet og bør startes tidlig for å unngå spredning.

Annonse:

Neglesopp er forholdsvis vanlig – særlig hos idrettsutøvere. Noen forebyggende tiltak som å vaske føttene ofte og tørke dem grundig etterpå kan minske risikoen for neglesopp. Hvis du likevel får neglesopp, er det imidlertid best å starte behandlingen med det samme. Neglesopp rammer som regel tåneglene, men kan også ramme fingerneglene.

Smitter neglesopp? 

Neglesopp skyldes at du får en infeksjon i tå- og/eller fingerneglene. Det finnes flere forskjellige typer sopp, og den aller vanligste heter Tricophyton rubrum. Selve infeksjonen er i de fleste tilfeller overflatisk, men kan i verste fall trenge dypere inn, særlig hvis neglen er ødelagt.

Og ja – både neglesopp og fotsopp smitter, og derfor anses det for å være viktig å få det behandlet. Neglesopp er vanligst hos voksne, men rammer i enkelte tilfeller også barn. Det er vanlig at neglesopp smitter via felles våtrom, for eksempel dusjer og baderom.

Årsaken til neglesopp

Sopp trives når luftfuktigheten er høy. Det oppstår lett høy luftfuktighet på føttene hvis man bruker for små sko, bruker strømper som får føttene til å svette, eller man ikke vasker føttene godt nok. Det er også økt risiko for neglesopp hos personer med diabetes og pasienter med nedsatt immunforsvar.

Hvis du før har hatt fotsopp som ikke er blitt behandlet, kan det også utløse neglesopp.

Symptomer på neglesopp

De vesentligste symptomene som oppstår, er visuelle. Det vil si at man kan se på neglen at den er angrepet av neglesopp.

Symptomer på neglesopp

  • Neglen blir gul.
  • Neglen blir porøs.
  • Neglen blir misfarget.
  • Neglen smuldrer i stykker.

Årsaken er at soppinfeksjonen skaper en masse som trykker på og irriterer neglen nedenfra. Noenlunde samme symptomer ses ved «psoriasisnegler». Det må tas en prøve fra infeksjonen for at man kan stille en diagnose. Neglesopp kan forekomme på en eller flere negler og spres lett hvis det ikke behandles.

Behandling av neglesopp

Hvis du oppdager at du har fått neglesopp, bør du starte på en behandling. Apoteket har reseptfrie midler som kan være effektive. Behandlingen avhenger imidlertid av om det er finger- eller tåneglene som er angrepet. Du kan få neglelakk som du smører på, og det finnes også krem som kan brukes til behandling av neglesopp. Det finnes også reseptfrie midler du kan bruke på både tå- og fingernegler hvis de er rammet av en soppinfeksjon. Jo tidligere du behandler, desto bedre forutsetninger har du for å bli kvitt neglesoppen. Det er imidlertid alltid en risiko for at neglesoppen kommer tilbake. Selv om behandlingen er enkel, kan den iblant kreve tålmodighet, så gi ikke opp selv om du ikke kan se noen virkning med det samme.

Ved mer alvorlige infeksjoner kan det bli aktuelt med tablettbehandling. Er du i tvil, kan du spørre på apoteket eller hos legen om du kan ha psoriasisnegler. I så fall har du nemlig behov for en annen og mer målrettet behandling.

Forebygg neglesopp

På samme måte som med fotsopp er det forebyggende tiltak du kan vurdere for å unngå å bli rammet av neglesopp. Disse rådene minsker risikoen for både negle- og fotsopp.

  • God fothygiene betyr at du både vasker og tørker føttene ordentlig.
  • Bruk gjerne strømper som huden kan puste i, for eksempel bomulls- eller ullstrømper. Syntetiske materialer gjør ofte føttene varmere.
  • Et annet godt råd er å bruke sko, støvler og arbeidssko som føttene kan puste igjennom, så de ikke blir varme og fuktige. Tenk særlig på det hvis du bruker arbeidssko som er varme.
  • Bruk badesko hvis du ferdes på steder hvor mange går barfot, for eksempel i omkledningsrom eller dusjrom.
  • Behandle neglesopp tidlig. Siden neglesopp lett sprer seg, er det viktig å starte behandlingen tidlig.
  • Behandle også fotsopp tidlig, siden det ellers kan medføre neglesopp.
Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: