Angi søkeord

Svette (hyperhidrose)

Svette (hyperhidrose)

Annonse:

Hvorfor svetter vi?

Alle har svettekjertler i huden som får oss til å svette. Svetten regulerer kroppstemperaturen vår, men økt svettesekresjon kan være et betydelig sosialt problem. Det er vanlig å svette når man kommer i tenårene og når man er nervøs begynner man gjerne å svette. Mengden av svette, og hvor på kroppen man svetter fra varier fra person til person. Kroppsdeler preget mest med svetteproblemer kan forandres gjennom livet.

Faktorer som påvirker svette

Den mest utsatte kroppsdelen for svette, er armhulene. De fleste bruker deodorant for å forebygge svette under armene, noe som kan føre til irritasjon og til og med utløse allergiske reaksjoner. Et tips for å unngå dette er å stoppe bruk av deodorant i en måned. I løpet av denne tiden er det viktig å være nøye med å vaske underarmene daglig med vann, lufttørk huden, og bruk en krem som inneholder hydrokortison. Barbering under armene bør unngås hvis symptomer oppstår.

Symptom

Hos kvinner som er i en alder der menstruasjonen opphører, reduseres østrogennivået. Symptomer som hete- og svettetokter er typiske kjennetegn på denne overgangen. Menn har også en viss mengde østrogen, men mengden av dette hormonet i menn er ikke nok til at mangel skaper problemer. Svett, het og klam hud kan også forekomme ved overproduksjon av hormoner i skjoldbruskkjertelen. 

Hyppig svetting og dusjing fører ofte til hårsekkbetennelse (follikulitt). Dette vises som en rød hevelse, gjerne med en liten verkeblemme med hårsekkåpningen i sentrum. Små blokkeringer i svettekjertlene kan sees som små røde “nupper” og disse klør ofte.

Behandling 

Svette i håndflater og fotsåler kan behandles lokalt med botulinumtoksin. Det er verre å finne behandling for diffus svette som forekommer over hele kroppen, men såkalte antikolinerge midler kan hjelpe på symptomene. Ulempen med slike midler er at de fremkaller mange negative bivirkninger. Visse medisiner kan også gi svette som en bivirkning.

Aluminiumklorid heksahydrat er en sterk antiperspirant som selges på apotek, og dette fungerer som regel positivt på personer med hyppig svette. Det er viktig å følge bruksanvisningen nøye, og påfør produktet på tørr hud ved kveldstid.

Hva kan jeg gjøre selv?

Ved overflødig svette er det viktig å drikke mye vann for å kompensere for kroppens tap av væske. Hvis saltmangel eller dehydrering inntreffer grunnet svetting, vil du kjenne det på kroppen. De fleste vil få i seg nok salt gjennom maten de spiser. 

Når bør jeg oppsøke lege?

Hvis du uforklarlig begynner å svette mer enn normalt bør du vurdere en legevisitt for en generell helseundersøkelse. Klær, omgivelser og pubertet kan være naturlige årsaker til økt svetting.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: