Angi søkeord

Tørr hud

Tørr hud

Hornlaget i hudens epidermis, også kalt overhud, er unikt. Av alle kroppens organer er det kun hornlagets vanninnhold som står i direkte relasjon til atmosfærens fuktighetsnivå.  

Annonse:

Ved lav luftfuktighet minsker andelen vann i hornlaget, og et fuktighetsnivå under ti prosent gir direkte symptomer i form av tørrhet og sprekkdannelse. 

Hvorfor får man tørr hud?

Huden inneholder et naturlig fettlager som holder den myk og smidig. Dersom dette lageret skades tørkes huden ut. Hornlaget er bygget som en teglsteinmur, med fett som mørtel og keratinrike hudceller som «teglsteiner». Fettet skaper en beskyttende barriere. Vaskemidler, såpe og andre renseprodukter inneholder ulike emner som løser opp fett, og dermed minsker mengden fett i muren

Desto oftere du benytter rensemidler og såpe, jo mer fett forsvinner fra hornlaget og til slutt  minsker hudens naturlige beskyttelse. Huden blir skadet, tørr og eksem kan lett oppstå. 

Faktorer som påvirker 

Det er ikke utelukkende ved sykelige forandringer, at huden kan bli så tørr og sprø at den sprekker. Vær og vindforhold påvirker også hudens kvalitet. Andre årsaker til uttørket hud er vann, såpe og renseprodukter. Det naturlige fettlaget skades, eller tynnes ut, og huden blir tørr og utsatt for eksem. 

Arv spiller også en stor rolle for hvorvidt en er disponert for hudtørrhet. Enkelte mennesker har arvet en hudtype som er tørr eller lett tørker ut. 

Symptomer

Når huden tørker ut er det de ytterste lagene i overhuden som rammes først. Huden flasser og får sprekker. Risikoen øker for å få betennelser i huden, som igjen kan føre til eksem.

Tørr hud er en vanlig tilstand, spesielt i løpet av vinterhalvåret, når huden utsettes for ytre påkjenninger som lav luftfuktighet innendørs kombinert med kald vinterluft ute. 

Behandling

Dersom huden ikke får tilstrekkelig med fuktighet blir den tørr. Hver gang du vasker deg forsvinner en del av hudens naturlige fettlag. Det er derfor viktig å tilføre huden fuktighet gjennom å smøre den inn med en god krem, salve eller lotion. 

Det er viktig å innføre en daglig rutine, hvor en smører inn hele kroppen med en god mykgjørende krem, samt være nøye med å smøre inn huden etter dusj/bad. Mykgjørende kremer minsker kløe og hjelper til med å gjøre huden sterk og smidig. Det finnes mange ulike typer mykgjørende kremer. De kan inneholde for eksempel karbamid, koksalt, propylenglykol eller ulike fettsyrer. Velg den som kjennes best for deg. Dessverre kan man ikke kurere tørr hud en gang for alle, man må smøre regelmessig. 

Mykgjørende krem eller lotion? 

Forskjellen mellom en krem og en lotion er i utgangspunktet innholdet av vann i produktet. En krem inneholder mer fett enn en lotion, og kan oppleves som fetere og mer klebrig. En lotion må anvendes oftere enn en krem for å gi samme fuktbevarende effekt.  Mange personer, som benytter lotion, mener at lotionens kosmetiske egenskaper er bedre enn kremer. De kosmetiske egenskapene kan spille en stor rolle for at en mykgjører benyttes på rett måte, og dermed også for å få et godt resultat av behandlingen. 

Hovedmålet, med å benytte mykgjørere, er å øke elastisiteten i hornlaget gjennom å øke innholdet av vann. Dette kan man oppnå på to måter; anvende mykgjørere som beholder fukt i hornlaget og/eller tilføre fett i form av for eksempel en fetere krem, som reduserer vanntapet fra hudoverflaten. 

Vask med lunket vann

Ved tørr hud, eller hud som lett tørker ut, bør du bare vaske huden med lunket vann og deretter smøre inn huden med en mykgjørende krem. Velg det produktet som passer din hud best. Ved sensitiv hud bør man være ekstra forsiktig med såpe og uttørrende renseprodukter. Det er vanlig at man huden i ansiktet oppleves som tørr samtidig som den kjennes fet ut. Det har vist seg at best resultat for behandling av tørr hud oppnås gjennom gjentatt smøring av huden over tid. Så snart huden har myknet, og blitt fri for sprekker, tror mange at de ikke trenger å smøre mer og avbryter behandlingen. For at huden skal rekke å bli fullstendig reparert må man fortsette å smøre seg inn, også etter at huden har fått tilbake sitt naturlige utseende. 

Personer med atopisk eksem, psoriasis og andre pasienter med tørr hud bør benytte, eventuelt få foreskrevet en generøs dose mykgjørere. Dette sammen med en oppfordring om å fortsette å smøre seg inn i flere uker etter at tørrhet og synlige sprekker har forsvunnet. 

Hva kan jeg gjøre selv? 

Tørr hud er et problem som er vanskelig å kurere, men det finnes mye man kan gjøre for å forebygge og lindre. Hver dag fornyer huden seg, og skaper en balanse mellom fuktighetsgrad og elastisitet. Det er en forutsetning for at den skal kunne fungere som den beskyttelsen du trenger. Dersom du vasker deg for ofte rekker ikke huden å gjenopprette det naturlige fettlaget, og du risikerer å få irritert hud med kløe og eksem. For eksempel bør du ikke dusje eller bade mer enn en gang per dag. 

Huden er så sensitiv at den iblant kan trenge hjelp for å opprettholde sin elastisitet for eksempel med en mild mykgjørende hudlotion. Den, som har tørr hud eller hud som lett tørker ut, anbefales å smøre seg inn daglig etter kontakt med vann. Henden må smøres inn betydelig oftere. Det beste er å smøre tynt, lite og ofte. Dette stiller store krav til mykgjøreren. Den skal ikke kjennes klebrig eller ubehagelig. For personer med atopisk eksem, psoriasis og andre pasienter som må smøre inn store hudoverflater under lengre perioder, er det viktig med mykgjørerens medisinske egenskaper. 

Det har blitt gjort en beregning av hvor mye mykgjørende krem en voksen person trenger for å kunne smøre seg inn tre ganger om dagen i en uke og tre måneder. 

Behandlingsskjema:

                                1 uke     3 måneder
Hele kroppen                 450g          5400g 
Overkroppens framside 150g          1800g
Ryggen                         150g          1800g
En arm                           75g            900g
Begge hender                   75g            900g
Et ben                         150g          1800g
Begge fotblad                 100g          1200g 

 
Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: