Angi søkeord

Ansiktet er utsatt, der ujevnheter også er høyst uønskede. Heldigvis finnes det behandling.

Ansiktet er utsatt, der ujevnheter også er høyst uønskede. Heldigvis finnes det behandling.

Exempel på rosacea.

Exempel på rosacea.

Rosacea – bilder og eksempel

Har du diffus rødming i ansiktet, eller kviselignende blemmer? Er nesen din hoven? Om noe av dette gjelder deg, kan du ha fått rosacea. 

Annonse:

Rosacea er en hudtilstand som rammer voksne fra og med 20 års alder, og kvinner oftere enn menn. Omtrent 10 prosent av alle i Skandinavia har fått rosacea i en eller annen form. Til forskjell fra akne, rammer rosacea bare ansiktet.                                                  

Har du rosacea? 

Tegn på rosacea kan være diffus rødming, røde flekker, enslige kuler som ligner kviser og opphovning av nesen. Sist nevnte er uvanlig, og rammer mest menn.                              

De viktigste symptomene kan ofte være permanent rødming i ansiktet, spesielt på kinn, nese og panne. Også tilfeldig rødming når du for eksempel har spist sterk mat kan være et symptom. Husk at rødmingen om det er rosacea, aldri kommer utenfor ansiktet. Utslett i ansiktet kan også være akne eller kviser. Les videre i artikkelen for å få råd mot akne.                      

Hva skjer når vi får rosacea?

En forskjell fra akne er at rosacea ikke er propper i talgkjertlene, men betennelser rundt talgkjertlene.

Hvorfor betennelsen oppstår vet vi ikke. Dersom rosacea forårsaker hevelser i blodkarene, kan det klø og svi. Noen utløsende faktorer som gjør symptomene verre og synlige, er mye soling, stress, alkohol og sterkt krydret mat. Men dette varierer fra person til person. 

Vurderer du behandling mot rosacea?

Rosacea er en kronisk sykdom som ikke kan kureres. Men det er mulig å holde sykdommen under kontroll. Det er viktig å påbegynne behandlingen allerede ved de første symptomene. Venter du, tar det lenger tid før tilstanden bedres. 

Det finnes forskjellige måter å behandle rosacea, avhengig av hvilke plager du opplever, og hvilken behandling du foretrekker.

Reseptfri behandling 

På apoteket finnes reseptfrie kremer som kan brukes på rosacea. Noen av de nyere kremene inneholder ikke antibiotika. Kremen minker hudens rødming, tørr hud og synlige blodkar, beroliger og mykner opp huden, samt gjenskaper hudens barriere.

Reseptbelagt behandling

Det finnes reseptbelagt behandling i form av krem og gele med betennelsesdempende effekt.  Langvarig tablettbehandling med antibiotika (cirka 6 uker til 1-2 år) er en behandlingsmetode for alvorlige former for rosacea. I hovedsak er det en gruppe antibiotika vi kaller tetracykliner, som brukes til rosaceabehandling. Det er betennelsen i huden som behandles, og ikke bakterier.

Laserkirurgi kan også brukes mot ytre blodkar og rødming i huden, dersom legemidler ikke hjelper.

Rosacea kan ikke kureres 

Overlege Mats Berg kommenterer behandling med kortison og kirurgi, og fordelene og ulempene med dette. For eksempel risikerer man arrdannelse ved kirurgi.

«Det finnes jo flere legemidler som har effekt mot hevelser. For eksempel kortison, men kortison er et middel som kan forårsake og forverre rosacea. For behandling av rosacea, når man vel gror ut er huden som oftest fin. Men man bør ikke kalle det å gro ut, for rosacea gror ikke ut men man kan gå fri i perioder som kan vare i flere år.»

Det finnes altså en risiko for at rosacea kommer tilbake, og det er ikke mulig å kurere tilstanden helt. Men det er vanlig at behandlingen kan gi deg flere plagefrie perioder på mange måneder til flere år.                                                                

Å rammes av rosacea 

Ansiktet er utsatt for ujevnheter i huden, og der de også sjenerende og psykisk belastende. Rosacea kan være veldig varierende, fra mindre utslett og blemmer til større oppsvulminger, kraftig rødming og væskeblemmer.

Oppsøk alltid lege om du mistenker rosacea, ved plager eller spørsmål rundt hudforandringer. Siden ansiktet er så utsatt kan du faktisk påvirke din rosacea ved å huske på en del ting. Ingen effekt kan garanteres siden hudproblemene er individuelle. Men overlege Mats Berg har følgende tips:                                                                                           

«Man kan si overdreven soling kan forverre all rosacea. Men å si at man skal unngå visse ting, mangler grunnlag.»                                                                                     

Rosacea er individuell. Faktorer som kan forverre rosacea på visse pasienter er for eksempel psykisk stress, sterk mat og alkohol, så du bør unngå disse for å se om du selv kan lindre symptomene.

Du kjenner best ditt eget ansikt 

Å få rosacea er ikke bare belastende, også noen ganger smertefullt. Å tidlig identifisere årsaker og forandringer i huden er en naturlig fordel for å best mulig hjelp. 

Rammes du av rosacea må du godta at det ikke helt kan kureres, men med rett behandling kan du ta hånd om utbruddene og bearbeide situasjonen best mulig. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: