Angi søkeord

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Eksem (Eczema)

Eksem er en betennelse i huden, som gjelder både over- og underhuden. Betennelsen oppstår i overhuden, med en overdreven opphopning av væske inni og mellom cellene.

Annonse:

Årsaken til væskeoppsamlingen er at stoffer frigjøres fra de cellene som kalles “cytokiner”. Et eksem kan forårsake rødhet i huden og små blemmer, som senere kan føre til væskende sår og skorper.

Ulike typer eksem

Eksem kan inndeles i:

  • Kontakteksem – kan være både allergisk og ikke-allergisk 
  • Atopisk eksem (atopisk dermatitt) 
  • Seboreisk eksem (flasseksem) 
  • Nummulært eksem (myntformet, veldefinert eksem) 
  • Hypostatisk eksem (eksem på leggen)

Faktorer som virker inn

Mange faktorer kan bidra til at eksem bryter ut. For eksempel kan kjemikalier føre til både allergiske og såkalte ikke-allergiske eksem. Ved mange eksemtilstander er grunnen uklar. Kjølig vær utendørs og lav luftfuktighet innendørs forverrer gjerne tilstanden. For mye dusjing tørker ut huden, og har man det travelt eller er stresset på jobben, skolen og ellers, kan eksemet ofte forverre seg.

Mikroorganismer (sopp og bakterier) kan spille en viktig rolle, både når det gjelder hvorfor det oppstår og forverring av mange typer eksem. Hvis man har en soppinfeksjon i huden, kan dette forårsake et allergisk eksem. Dette rammer ofte hendene. En sopp, som kalles Pityrosporum ovale, kan noen ganger fremstå som et allergen ved atopisk eksem/dermatitt. Denne finnes normalt på huden.

Alle eksem kan bli angrepet av bakterier, vanligvis stafylokokker eller streptokokker, og blir deretter infiserte. Ved atopisk eksem kan også bakterier fungere som allergener og forverre eksemet. Å redusere mengden sopp og bakterier er derfor en viktig del av behandlingen.

Symptomer

Eksemet viser seg oftest som rødlige, og noen ganger væskende, områder på huden. Vanligvis fører det til kløe og meget tørr hud.

Behandling

Alle tilfeller bedres med riktig behandling. I dag er det vanlig å starte med en sterk kortisonkrem en gang om dagen, og deretter smøre seg inn sjeldnere etter hvert. Lysbehandling og UVB har også vært effektivt. Det er viktig å kombinere dette med mykgjørende produkter – som en lotion, krem eller salve. Husk at man også bør smøre seg inn med mykgjørere selv i gode perioder. Det vil si når eksemet er under kontroll, og kortisonkremer ikke brukes. Smør tynt og ofte – et tykt lag gir ikke bedre effekt. Tilsetningen av propylenglykol, eller karbamid, tilfører kremen ekstra fuktighet.

Eksem skaper kløe. Kløen kan føre til rifter og gjøre slik at eksemet blir angrepet av bakterier. Slik kan det bli infisert, vanligvis av stafylokokker eller streptokokker. Å redusere mengden av sopp og bakterier er som sagt en viktig del av behandlingen. Denne behandlingen kan bestå av antibiotika, fototerapi og/eller kalium permanganat-bad. Noen ganger kan man prøve antihistaminer, samt kremer med kløestillende og beroligende effekt.

Nikkelallergi

Ved nikkelallergi oppstår eksemet i utgangspunktet oftest på de hudområdene som kommer i kontakt med nikkel, f.eks. huden under jeansknappen, øreflippen der øreringene er festet, etc. Når man har hatt eksem lenge ser man noen ganger en spredning utenfor disse områdene. Hvis man kommer i kontakt med nikkel via hendene, er det lett at eksemet sprer seg gjennom indirekte kontakt med ansiktet og helt frem til øyelokkene.   Det er med andre ord viktig å unngå kontakt med nikkel dersom du er allergisk eller mistenker dette.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: