Angi søkeord

Petekkier oppstår ved en blødning fra hudens minste blodkar. Foto: Shutterstock

Petekkier oppstår ved en blødning fra hudens minste blodkar. Foto: Shutterstock

Petekkier (røde utslett)

Petekkier er små røde utslett som er millimeterstore punktformede blødninger. De kan oppstå på grunn av visse typer legemidler eller sykdommer. 

Annonse:

Petekkier er som regel helt ufarlige.

Hva er petekkier, og hvordan oppstår de?

Petekkier oppstår ved en blødning fra hudens minste blodkar, kapillær, i hudens ytterste lag. Man kan få petekkier på grunn av en allergisk reaksjon, for eksempel hvis man tar medisin man ikke tåler. De kan også oppstå fordi man har fått en eller annen form for betennelsessykdom, for eksempel en smittsom hjernehinnebetennelse eller i forbindelse med visse kreftformer. Hvis man får slike utslett på grunn av en allergisk reaksjon på medisin, oppstår det som regel i flere vev og organer. Ofte får man feber og blir litt sløv og trett. Iblant får man også leddsmerter, men det skjer mindre hyppig.

Petekkier mister vanligvis ikke fargen eller blir lysere hvis man trykker på dem. Utslettet kan forekomme hos barn og se veldig forskjellig ut. Når noen får petekkier, får de ganske små, røde prikker, mens andre får store blemmer/merker som er flere centimeter i diameter. 

Kan man ikke få petekkier av andre grunner?

Det er ganske mange forskjellige grunner til at utslettet oppstår.

Årsaker til petekkier

  • uhell eller traume
  • allergisk reaksjon
  • autoimmun sykdom
  • virusinfeksjoner og blåmerker

Både nyfødte og eldre kan få petekkier. Også bestemte kreftformer, for eksempel leukemi, kan gi dette utslettet i huden. Noen legemidler og steroider kan forårsake petekkier.

Hvordan kan man forebygge dette utslettet?

Utslettet kan oppstå hvis man har skrøpelig hud og støter huden mot et eller annet. Hvis man begynner å blø, må man forsøke å stanse blødningen ved å trykke noe mot huden. Man kan bare forebygge det eller minske risikoen for det ved å være mer forsiktig.

Hvis man derimot vet at det er en bestemt medisin som utløser utslettet, kan man snakke med legen om å få skiftet ut medisinen med en annen. Det kan minske risikoen for utslett eller få petekkiene til å forsvinne helt. 

Hvorfor skal man oppsøke lege hvis man har petekkier?

Man skal alltid oppsøke lege hvis man merker at man har blåmerker som aldri forsvinner, eller hvis man får blødninger under huden som oppstår på uforklarlig vis. Som regel er de imidlertid ufarlige og forsvinner av seg selv etter noen dager, selv om det iblant kan ta noe lengre tid. Man må muligens oppsøke lege avhengig av hvorfor utslettet har oppstått.

Hvis man vet at petekkiene har oppstått av en kjent og harmløs grunn, behøver man ikke å oppsøke lege.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: