Angi søkeord

Ansiktet er et utsatt sted, og en hudsykdom i ansiktet er selvfølgelig belastende, men det finnes behandlinger.  Foto: Shutterstock

Ansiktet er et utsatt sted, og en hudsykdom i ansiktet er selvfølgelig belastende, men det finnes behandlinger. Foto: Shutterstock

Et eksempel på rosacea. Foto: Shutterstock

Et eksempel på rosacea. Foto: Shutterstock

Rosacea – bilder og eksempel

Spredt rødme i ansiktet? Knopper som ligner kviser (pussholdige blemmer)? Hoven nese? Har du et eller flere av disse tegnene, kan det være du har fått rosacea.

Annonse:

Rosacea er en hudsykdom som rammer voksne etter 20-årsalderen. Kvinner rammes oftere enn menn. Cirka 10 prosent av alle skandinaver rammes av rosacea i en eller annen form. Til forskjell fra akne oppstår rosacea bare i ansiktet.

Har jeg rosacea?

Noen tegn på rosacea kan være spredt rødme, røde flekker, enkelte knuteaktige kviser og hoven nese (uvanlig og rammer oftest menn).

De viktigste symptomene er derimot ofte permanent rødme i ansiktet – spesielt på kinn, panne og nese. Også midlertidig rødme, for eksempel etter at man har spist sterk mat, kan være et symptom. Det er viktig å huske at det aldri kan være rosacea hvis rødmen opptrer utenfor ansiktet. Iblant kan utslett i ansiktet være tegn på akné/kviser. I denne artikkelen kan du se eksempler og få gode råd om akne.

Hva skjer når man får rosacea?

Til forskjell fra for eksempel akne har ikke rosacea noe å gjøre med tilstoppede talgkjertler, men er derimot en betennelse rundt talgkjertlene.

Man vet faktisk ikke hva betennelsen skyldes. En annen del av rosacea er en hovne blodkar samt svie og kløe i huden. Det er imidlertid identifisert flere utløsende faktorer som gjør symptomene mer synlige og forverrer dem. Det er for eksempel eksponering for sollys, stress, alkohol og krydret mat. Dette varierer imidlertid fra person til person.

Kan jeg få hjelp mot rosacea?

Rosacea er en kronisk hudsykdom som ikke kan helbredes, men den kan holdes under kontroll. Det er viktig å starte behandlingen allerede når de første symptomene viser seg. Venter man, tar tilhelingen lengre tid.

Det finnes forskjellige måter å behandle rosacea på. Det avhenger av symptomenes alvorlighetsgrad og av hvilken behandling man foretrekker.

Behandling av rosacea

Det finnes både reseptfri og reseptbelagt behandling av rosacea. De reseptfrie kremene fås på apoteket, og du kan spørre deg fram og få gode råd og tips. Reseptbelagt behandling fås i form av krem og gel, som har betennelsesdempende effekt og skrives ut etter undersøkelse og samtale hos legen. 

Langvarig tablettbehandling med antibiotika (cirka 6 uker til 1–2 år) er en av behandlingsmetodene for alvorlige former av rosacea. Det er hovedsakelig en gruppe antibiotika som heter tetrasykliner som brukes til behandling av rosacea. Man vet at det ikke er bakterier som skal behandles, men derimot betennelsen i huden.

Laserkirurgi kan også brukes mot overflatiske blodkar og rødme i huden, som ofte kan være vanskelig å nå med legemidler.

Rosacea kan ikke helbredes

Overlege Mats Berg forteller om behandling med kortison og kirurgi med fordeler og ulemper. Det er for eksempel risiko for arrdannelse, og i så fall kan man benytte seg av kirurgi.

«Det finnes jo flere legemidler som virker mot hevelse, for eksempel kortison, men kortison er samtidig et middel som kan forårsake eller forverre rosacea direkte. Når det gjelder behandling av rosacea, blir huden som regel fin igjen når den er tilhelet. Men man bør nok ikke si helbrede, for man helbreder ikke rosacea, men kan ha symptomfrie perioder som kan vare flere år.»

Det er altså risiko for at rosacea kommer tilbake, og man kan ikke helbrede rosacea helt. Det er likevel vanlig at man med behandling kan oppstå symptomfrie perioder på mange måneder eller flere år.

Når man blir rammet av rosacea

Ansiktet er et utsatt sted, og å bli rammet av en hudsykdom akkurat der er selvfølgelig belastende – ikke bare fysisk, men også psykisk. Rosacea varierer veldig mye – fra lett utslett og blemmer til større hevelser og en del rødme, knopper og pussholdige blemmer.

Det er selvfølgelig viktig å kontakte legen hvis man har mistanke om rosacea, har symptomer eller er bekymret for hudforandringer som har oppstått.
Nettopp fordi ansiktet er så utsatt, kan man faktisk påvirke sin rosacea ved huske på noen ting. Det er ingen garanti for at det virker i hvert enkelt tilfelle siden hudproblemer kan være svært individuelle, men overlege Mats Berg har i hvert fall et godt råd:

«Man kan si at overdreven soling risikerer å forverre rosacea. Men det er ikke belegg for å si generelt at man bør unngå det og det.»

Det er altså som sagt individuelt. Noen faktorer som kan forverre rosacea hos visse pasienter, er for eksempel psykisk stress, sterk mat og alkohol, og man kan forsøke å unngå disse tingene for å se om man selv kan mildne symptomene.

Du kjenner selv ansiktet ditt best

Å bli rammet av rosacea er ikke bare belastende, men kan også være smertefullt. Det er en fordel å identifisere forandringer i huden og årsakene til dem på et tidlig tidspunkt, så kan man få så god hjelp som mulig.

Rosacea kan dessverre ikke helbredes helt. Derimot kan man med den rette behandlingen ofte forlike seg med de utbruddene man rammes av.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: