Angi søkeord

Seboreisk eksem (dermatitt)

Seboreisk eksem (dermatitt)

Seboreisk eksem er veldig vanlig og rammer de fleste på et eller annet tidspunkt. Eksemet er lett å gjenkjenne på grunn av utseende og lokalisering. Forekommer det imidlertid sammen med en annen hudsykdom (for eksempel psoriasis), kan det være noe vanskeligere å kjenne det igjen. 

Annonse:

Klinisk bilde 

Eksemet rammer ofte hodebunnen og ansiktet, og ser ut som et rødlig område med en tørr, hvit (kan også være fet og gulgrå) avskalling innenfor. Eksemet forekommer oftest der huden har høy konsentrasjon av talgkjertler, for eksempel ved nesevingene, øyenbrynene, bak ørene, i hårfestet og i hodebunnen. Det er heller ikke uvanlig at det opptrer i pannen eller på kinnene. Av og til kan seboreisk eksem også oppstå på selve kroppen; over og under brystene, på ryggen, i navlen, i lysken eller rundt endetarmen. Kløe og små gulaktige kviser kan også forekomme i forbindelse med eksemet. 

Sykdomsårsak 

Årsaken til denne sykdommen er egentlig ukjent, men man tror den oppstår i en kombinasjon av arvelige faktorer (medfødt hudtype) og overaktivitet i talgkjertlene. Utbrudd kan ofte sees i sammenheng med den generelle allmenntilstanden, og en forverring kan ofte knyttes til perioder med psykisk stress og tretthet. Klimaet har også stor betydning: eksemet er som oftest mildere på sommeren enn om vinteren. 

Forløp

Siden eksemtypen delvis oppstår som følge av arvelige faktorer, har det en høy tendens til å oppstå på ugunstige tidspunkter. 

Behandling

Selve eksemet må behandles med et kortisonpreparat som velges utfra hvor eksemet forekommer, og hvor stort problemet er. Kortisonpreparater som inneholder sopphemmende midler er ofte de mest effektive. Dersom behandlingen er til hodebunnen kombineres dette med en flass-sjampo fra apoteket. Når man er kvitt eksemet kan man bruke samme sjampo forebyggende. 

Enkelte vanskelige tilfeller kan i tillegg kreve en viss tablettbehandling. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: