Angi søkeord

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Perioral dermatit

Ved denne sykdommen, som hovedsakelig forekommer hos kvinner, sees rødlig hud med små kviser eller nupper rundt munnen, på haken eller oppover kinnene. Kløe kan også forekomme. 

Annonse:

En del får verre utslett uka før menstruasjonen.

Sykdomsårsak

Denne sykdommen ble mer vanlig på 1960-tallet – grunnen til det er ikke kjent. P-piller ble mistenkt i begynnelsen, men nå ansees det ikke for å ha noe betydning. Ingenting tyder på at sykdommen kommer av noen form for allergi.

Bakgrunnen antas å være forstyrrelser i talgkjertelfunksjonen – men vi vet enda ikke hvorfor dette skjer. Lengre tids bruk av sterkere kortisonsalver i ansiktet kan også fremkalle sykdommen.

Forstyrrende faktorer

Mange pasienter med denne sykdommer er lyshudet og har veldig følsom hud som lett blir irritert på grunn av ulike faktorer. For eksempel ved for mye sterkt sollys, store mengder varm drikke (suppe, buljong, te eller kaffe), vin, sprit og sterkt krydret mat. Klima- og miljøfaktorer kan også spille en rolle for tilstanden – for eksempel ved for sterk varme eller kulde, badstue eller lignende. Psykiske faktorer kan i blant også har betydning. Man bør helst unngå alle former for kosmetikk i ansiktet – som sminke, fuktighetskrem, nattkrem, brunkrem og så videre. Disse produktene kan forverre tilstanden, men også bidra til at sykdommen bryter ut.

Behandling

Sykdommen er vanligvis krevende å behandle, og ubehandlet kan den vare i opp til flere år. Kortisonsalver kan virke ødeleggende på sikt, og skal helst unngås. I noen tilfeller kan en kjølende ichthammol-salve dempe utslettene.

Behandling med tretasyklintabletter gir absolutt best effekt. Denne behandlingen bør pågå over lengre tid for å minske risikoen for tilbakefall. Korteste behandlingstid er vanligvis 6-12 uker.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: