Angi søkeord

Hyperkeratotisk eksem

Hyperkeratotisk eksem

Ved hudforandring som forekommer av hyperkeratotisk eksem inntreffer rødhet, grov hud med meget kraftig avskalling, noe som ofte leder til smertefulle sprekker. 

Annonse:

Symptomene sitter vanligvis i håndflater, på fingre, under fotsåler, rundt hals og på tær. Negler påvirkes ikke. Forandringene i huden er ufarlige og heller ikke smittsomme. Sykdommen forekommer vanligst hos middelaldrende personer.

Sykdomsårsak

Årsaken til hyperkeratotisk eksem er foreløpig ukjent. Som regel påvises ikke underliggende allergier. Kontaktallergi og visse andre hudsykdommer, slik som arvelig keratoderma, keratoderma climacterium, psoriasis, og soppinfeksjoner, kan gi tilsvarende symptomer, og må derfor utelukkes som årsak til denne sykdommen.

Sykdomsforeløp

Denne typen eksem er som regel langvarig, og har en svært høy risiko for tilbakefall. Det er derfor viktig med umiddelbar pågående behandling ved første tegn på tilbakefall.

Behandling

Symptomene i forbindelse med tylotiskt eksem er stae og umedgjørlige.

Mykgjørende midler bør anvendes støtt og stadig som grunnbehandling.

Sterkere midler som kortisonsalver kan ha en lindrende effekt på eksemen, men dette helbreder sjeldent sykdommen helt. Kortisonsalve kan anvendes i kombinasjon med bandasje (eks. Duoderm eller Comfeel). 

Det finnes også tabletter du kan ta for å lindre symptomene av denne typen eksem. Tabletter med vitamin-lignende stoffer, som acitretin, gir ofte gode resultater, og da gjerne i kombinasjon med fototerapi. Den beste effekten av fototerapi får du som regel med PUVA-metoden. Her kombineres tabletter med etterfølgende eksponering av langbølget UV-lys. Det er visse regler for denne metoden, så forhør deg om de ulike metodene. I noen tilfeller kan Bucky-stråler være et alternativ. Dette er en myk form for røntgen.

Annonse:

Denne artikkelen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: