Angi søkeord

Symptomene på helvetesild starter ofte med opplevelse av smerter i den ene siden av kroppen. Foto: Shutterstock

Symptomene på helvetesild starter ofte med opplevelse av smerter i den ene siden av kroppen. Foto: Shutterstock

Helvetesild, eller herpes zoster, er en vanlig virussykdom som skyldes et herpesvirus som heter varicella zoster. Foto: Shutterstock

Helvetesild, eller herpes zoster, er en vanlig virussykdom som skyldes et herpesvirus som heter varicella zoster. Foto: Shutterstock

Utslettet minner om vannkopper, men ved helvetesild sprer det seg ikke, men blir innenfor et begrenset område.  Foto: Shutterstock

Utslettet minner om vannkopper, men ved helvetesild sprer det seg ikke, men blir innenfor et begrenset område. Foto: Shutterstock

Helvetesild (herpes zoster) – vanlige symptomer og behandling

Typiske symptomer på helvetesild – herpes zoster – er at det starter med en sviende smerte og utslett på huden i den ene siden av kroppen. Navnet helvetesild er svært beskrivende for sykdommen.

Annonse:

Det er en vanlig virussykdom som kan ramme mennesker i alle aldre, men er vanligst hos personer over 50 år. Risikoen for helvetesild øker med alderen når immunforsvarets evne til å beskytte mot infeksjoner faller. I Sverige rammes minst 30 000 personer hvert år. Man kan få helvetesild hvis man tidligere har hatt vannkopper, og det er vanlig å få utslett og blemmer som gjør vondt. Man kan få effektiv behandling med antivirale legemidler, men de må påbegynnes innen 72 timer etter sykdommens inntreden for å virke. Det er nå mulig å få en vaksine for alle fra 50-årsalderen.

Hva er helvetesild?

Helvetesild, eller herpes zoster, er en vanlig virussykdom som skyldes et herpesvirus som heter varicella zoster. Helvetesild skyldes samme virus som vannkopper. Man kan bare få helvetesild hvis man tidligere har hatt vannkopper. Når man har hatt vannkopper, blir viruset i kroppen resten av livet. En svensk studie har vist at cirka 98 prosent av alle barn i alderen 9–12 år har antistoffer mot herpes zoster. Sagt med andre ord har praktisk talt alle i Sverige risiko for å få helvetesild i voksen alder. Det er ikke vanlig at yngre mennesker får helvetesild, men jo høyere alder, desto vanligere er sykdommen.  Immunforsvaret svekkes med alderen. Det kan medføre at vannkoppeviruset «vekkes til live» og forårsaker helvetesild. Men langt de fleste som får helvetesild, er ellers fullstendig friske og raske. Helvetesilden og blemmene heler normalt av seg selv innen noen uker. Det er vanlig at det gjør vondt i huden hvor blemmene er, men det forsvinner vanligvis i løpet av noen måneder. Jo eldre man er, desto høyere er risikoen for at det gjør vondt i lengre tid.

Det er uvanlig å få helvetesild mer enn én gang, men det skjer for cirka fem prosent av de rammede. Man regner med at én av fire personer rammes av helvetesild i løpet av livet. I aldersgruppen over 85 år er livstidsrisikoen 50 prosent. Merk at et lite barn med vannkopper ikke kan smitte besteforeldrene sine så de får helvetesild. En besteforelder med helvetesild kan derimot godt smitte barnebarnet så det får vannkopper (hvis barnet ikke allerede har hatt det). Det er blemmene som inneholder viruset som smitter ved kontakt. Imidlertid kan verken helvetesild eller vannkopper forårsake helvetesild hos en annen person. Barn kan også få helvetesild, selv om det ikke er vanlig. Man kan leve normalt selv om man har helvetesild, men skal imidlertid unngå kontakt med personer med kraftig svekket immunforsvar eller gravide som ikke har hatt vannkopper.

Hva er symptomene på helvetesild?

Helvetesild forbindes ofte med utslett på huden, og det er ett av symptomene, men langt fra det eneste. Det kan gjøre sviende vondt eller stikke på et hudområde, og det er vanlig at huden blir følsom for berøring. I starten kan det for eksempel være smerter i den ene siden av kroppen.

Vanlige symptomer på helvetesild

  • smerter i den ene siden av kroppen
  • Hodepine
  • kvalme
  • oppkast
  • feber
  • rødme på huden
  • tettsittende røde knopper
  • væskefylte blemmer

Det vanlige er at helvetesild sitter på overkroppen eller langs det ene beinet, men utslettet kan forekomme hvor som helst på kroppen. Dobbeltsidig helvetesild kan forekomme, men det er uvanlig. Utslettet minner om vannkopper, men ved helvetesild sprer det seg ikke, men blir innenfor et begrenset område. Etter én til tre dager blir det ofte rødt, og det gjør vondt. Deretter kommer det blemmer som blir mørkere med tiden. Normalt klør blemmene. Etter to til tre uker dannes det sårskorper som faller av etter hvert som huden heler. Det tar cirka fem uker fra man blir syk til huden er helt leget. Hos en del personer kan smertene vare ved i svært lang tid etter at utslettet er forsvunnet. Hvis helvetesild oppstår i ansiktet og særlig i øyet, er det viktig å søke hjelp så raskt som mulig siden det er en viss risiko for at øyet og synet tar skade av infeksjonen. Øyet kan bli rødt og føles tørt. Øyelokket kan hovne opp, og det gjør vondt. Man kan bli følsom overfor lys eller får slørete syn.

Behandling av helvetesild

Hvis man er under 50 år og bare har lette symptomer, trenger man ikke å oppsøke lege. Da går det vanligvis over av seg selv. Det finnes effektive midler mot disse infeksjonene – de såkalte antivirale legemidlene. Man tar legemiddelet tre ganger om dagen i sju dager. Disse legemidlene hindrer at viruset formerer seg. Sykdomsforløpet mildnes, og risikoen for komplikasjoner minskes. Behandlingen skal helst starte innen tre døgn etter at de første blemmene har vist seg. Det finnes også en vaksine mot helvetesild som gis til personer fra 50 år.

I første omgang behandles smertene med smertestillende medisin eller antiinflammatoriske legemidler. Du kan få resept på medisin hvis du har smerter og de reseptfrie alternativene ikke hjelper. Hos noen kan midler mot depresjon eller epilepsi hjelpe på smertene. Det kan noen ganger være nødvendig å behandle med antibiotika hvis utslettet på huden er blitt infisert med bakterier.

Virushemmende behandling

Hvis man er over 50 år, får man normalt behandling med medisin som hemmer viruset, så risikoen for langvarige smerter minskes. For at behandlingen skal virke godt, bør den starte opp innen tre døgn etter at utslettet har begynt å vise seg. Man får tabletter som skal tas i en ukes tid. Det er enda viktigere at man får behandling så snart som mulig hvis man har svekket immunforsvar.

Kontakt snarest mulig lege eller legevakt hvis du er over 50 år eller har én eller flere av følgende tilstander:

  • svekket immunforsvar
  • kraftige smerter
  • infiserte utslett
  • kraftig sykdomsfølelse
  • utslett og smerter i ansiktet

Hvis du har helvetesild og behandling startes på et tidlig tidspunkt, blir symptomene ofte mildere. Kontakt lege for å få veiledning hvis du er usikker på noe.

Vaksine mot helvetesild

I dag finnes det to vaksiner mot helvetesild. Det minsker risikoen for å få sykdommen og for å få langvarige smerter hvis du likevel skulle få helvetesild. Man kan vaksineres hvis man er over 50 år, også hvis man allerede har hatt helvetesild. Vaksinasjonen dekkes imidlertid ikke av folketrygden, så du må selv betale for den.

Det ene vaksinen minsker risikoen for å bli rammet av helvetesild med cirka 50 prosent. Vaksinens virkning avtar imidlertid med tiden. Vaksinen gis én gang. Den bør ikke gis til personer med svekket immunforsvar.

Den andre vaksinen er en ikke-levende vaksine mot helvetesild som gir mer enn 90 prosents beskyttelse i alle undersøkte aldersgrupper. Denne vaksinen kan man få selv om man har svekket immunforsvar. Vaksinen består av to doser: en første dose etterfulgt av en andre dose to måneder senere. Vaksinen er utviklet for å skape et sterkt og langvarig immunforsvar som skal styrke en aldersrelatert nedsettelse av immuniteten overfor helvetesild. Vaksinen består bare av et enkelt virusprotein og et hjelpestoff (adjuvans). Man har god erfaring med vaksinen siden den har kunnet fås på andre markeder siden 2017.

Les mer om hvordan det kan være å ha helvetesild.

Gode råd ved helvetesild

Hold det rammede hudområdet tørt og rent. Vask det forsiktig med såpe og vann et par ganger om dagen. Det minsker risikoen for infeksjon. Unngå å klø og rive blemmene i stykker – dekk dem med en luftig bandasje. Kjølende balsam, løsning eller sprit med aluminiumacetotartrat eller svalt vann kan brukes mot kløen, og smertestillende legemidler uten resept kan brukes mot smertene. Fås reseptfritt på apoteket.

Unngå kontakt med spedbarn og andre som kan være spesielt mottakelige for smitte med vannkopper. Unngå å bruke kremer og salver med hydrokortison, siden det kan øke risikoen for at blemmer infiseres.

Komplikasjoner

Den absolutt vanligste komplikasjonen er at smertene varer ved i mer enn tre måneder. Denne komplikasjonen kan være ganske intens og vanskelig å behandle. Cirka én av ti som får helvetesild, har smerter i lang tid, det vil si i mange år, og risikoen stiger med alderen. Helvetesild i øyet kan være svært smertefullt, og man kan få betennelse på hornhinnen som gir arr. I verste fall medfører det nedsatt syn. Hvis man har svekket immunforsvar, kan man få en mer vanskelig form for helvetesild, og iblant er sykehusinnleggelse påkrevd. Man har blant annet observert økt risiko for slag de tolv første månedene etter en omgang helvetesild.

Graviditet og helvetesild

Det er uvanlig at gravide får helvetesild. Man kan bare få helvetesild hvis man tidligere har hatt vannkopper, og da har barnet i magen fått antistoffer mot vannkopper gjennom morkaken. Disse antistoffene beskytter barnet mot vannkopper de seks første månedene etter fødselen. Hvis man som gravid ikke har hatt vannkopper før, bør man unngå kontakt med personer som har helvetesild. Selv om det er uvanlig, kan man som gravid bli smittet med vannkopper. Hvis du likevel blir syk, er risikoen for fosterskader liten.

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: