Angi søkeord

Vondt i halsen er et symptom på halsbetennelse som gir deg smerter i halsen og dessuten gjør det vanskelig å svelge på grunn av smertene og hevelsen i halsen. Foto: Shutterstock

Vondt i halsen er et symptom på halsbetennelse som gir deg smerter i halsen og dessuten gjør det vanskelig å svelge på grunn av smertene og hevelsen i halsen. Foto: Shutterstock

Alt om vondt i halsen

I forbindelse med for eksempel forkjølelse er det vanlig å ha vondt i halsen, noe som kan føre til smerter og problemer med å svelge. Vondt i halsen går ofte over av seg selv, men det kan være fint å lindre ubehaget.

Annonse:

Årsaken til vondt i halsen varierer, så det er også viktig å behandle den bakenforliggende årsaken til vondt i halsen.

Derfor får du vondt i halsen

Årsakene til vondt i halsen varierer, men forkjølelse er den vanligste, og en voksen får i gjennomsnitt én til to forkjølelser per år. De fleste får vondt i halsen en gang i året, mens mindre barn kan ha vondt i halsen flere ganger i året. Vondt i halsen er et symptom på halsbetennelse som gir deg smerter i halsen og dessuten gjør det vanskelig å svelge på grunn av smertene og hevelsen i halsen. Vondt i halsen oppstår også i forbindelse med kyssesyke, som normalt er forårsaket av et virus som heter Epstein Barr-virus, et svært vanlig virus som de fleste blir smittet av i en tidlig alder.

Andre faktorer som kan framkalle vondt i halsen, er tørrhet, irritasjon og overanstrengelse av stemmen. Tørr luft og røyking kan også bidra til vondt i halsen.

Symptomer på vondt i halsen

De symptomene som oppstår ved vondt i halsen, avhenger av den bakenforliggende årsaken. Hvis du er forkjølet, oppstår vondt i halsen i forbindelse med forkjølelsen, og hvis du har anstrengt stemmen, kan det også gi vondt i halsen.

Generelle symptomer på vondt i halsen

  • smerte i hals og svelg
  • irritasjon i hals og svelg
  • problemer med å svelge

Symptomer på vondt i halsen i forbindelse med forkjølelse

  • rødt og irritert svelget (betent)
  • heshet som oppstår som følge av infeksjon og irritasjon av stemmebåndene

Symptomer på vondt i halsen i forbindelse med halsbetennelse

  • kraftige, røde og hovne mandler som følge av betennelse
  • iblant forekomst av en halsbyll, en pussansamling omkring den ene mandelen

Symptomer i forbindelse med kyssesyke

  • betente og røde mandler med gråhvitt belegg
  • smerte i hals og svelg
  • hovne lymfekjertler

Når du har vondt i halsen, kan du også oppleve andre symptomer som feber, øresmerter, rennende nese, rød nese, heshet og hoste. Vondt i halsen er normalt ikke alvorlig, men hvis du ikke kan svelge spyttet, og/eller hvis du har mange smerter på den ene siden av halsen og har vanskelig for å gape, bør du kontakte lege straks.

Behandling for vondt i halsen

Hvis virusinfeksjon eller kyssesyke er årsaken til vondt i halsen, er det ikke annet å gjøre enn å vente til det går over. Det er sjelden nødvendig med en spesifikk behandling for de to ovennevnte. Hvis du får konstatert halsbetennelse, kan legen skrive ut antibiotika selv om man ved milde symptomer normalt lar infeksjonen forsvinne av seg selv. Hvis du har en byll i halsen, kan en spesialist hjelpe deg, og så kan du få behandling med antibiotika som tabletter.

Hvis årsaken til vondt i halsen er at du har overanstrengt stemmen, er det enkle rådet bare å hvile stemmen så mye som mulig og til og med unngå å hviske, siden det også belaster stemmebåndene. Hvis du røyker og opplever ubehag i forbindelse med røykingen, er det beste rådet å prøve å slutte å røyke.

Lindring av vondt i halsen

For å lindre problemene med vondt i halsen kan du drikke varm te, siden det kan ha en lindrende effekt i halsen. Mange opplever også at is og yoghurt føles svalende og godt med vondt i halsen. På apoteket kan du finne reseptfri medisin som kan hjelpe med å lindre irritasjon og smerte i halsen, og som har en lokalbedøvende effekt. Du kan også kjøpe halstabletter i dagligvarehandelen eller på apoteket.

Ved svært vondt i halsen finnes det også reseptbelagt medisin. For langt de fleste kan imidlertid reseptfri medisin normalt lindre vondt i halsen.

Gode råd ved vondt i halsen

Siden årsaken til vondt i halsen varierer, betyr det også at behovet for behandling varierer. Langt de fleste får vondt i halsen minst én gang i året, og her kan du få lindring med reseptfri medisin og dessuten passe godt på deg selv ved å hvile og ta reseptfri medisin mot smerter og feber. Du bør unngå fysisk anstrengelse hvis du har vondt i halsen, siden tilstanden sjelden opptrer alene. La kroppen hvile og komme seg.

Vondt i halsen, det vil si halsinfeksjoner, smitter også lett, så unngå å hoste og nyse ut i luften, og unngå sosialt samvær generelt hvis du har vondt i halsen. Pass på deg selv og kroppen, sørg for å lindre smerter og ubehag, og legg deg under dynen, så får du det helt sikkert bedre og slippe vondt i halsen i mer enn et par dager eller en uke.

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: