Angi søkeord

Plages du ofte av neseblod, for eksempel i forbindelse med forkjølelse, kan det være smart å ha blodstansende vatt i nærheten. Foto: Shutterstock

Plages du ofte av neseblod, for eksempel i forbindelse med forkjølelse, kan det være smart å ha blodstansende vatt i nærheten. Foto: Shutterstock

Neseblod (epistaksis)

Man får neseblod fordi de overflatiske blodkarene i nesen brister. Neseblod deles inn i blødning forrest og bakerst i nesen. Blødning forrest i nesen er vanligst, og blødning bakerst i nesten er sjelden, men mer alvorlig.

Annonse:

Neseblod er vanlig og går i de fleste tilfeller over av seg selv uten at man behøver å oppsøke lege. Det kan imidlertid skape bekymring, og tilbakevendende neseblod kan påvirke livskvaliteten. Neseblod skyldes vanligvis at overflatiske blodkar i nesen går i stykker. Blodkarene er følsomme, og hvis man er forkjølt så de hovner opp, kan de briste ved bare et nys eller et slag på nesen.

Traumer, frakturer og trykk mot nesen er andre årsaker til neseblod. Også blodfortynnende medisin, tørr luft, snue og overdrevet pilling i eller på nesen kan gi neseblod. Også noen mer uvanlige sykdommer kan utløse neseblod.

Neseblod er vanligst hos barn og eldre. Det kan være livsfarlig hvis man får kraftig neseblod og samtidig tar blodfortynnende medisin.

Symptomer på neseblod

Det kan blø fra den ene eller begge neseborene, og iblant renner blodet ned i halsen. Det er som regel fra den forreste delen av nesen, skilleveggen, at det blør. Her er små, overflatiske blodkar som lett brister og begynner å blø. Det kan skyldes at nesens slimhinne er tørr og skadet, for eksempel på grunn av kaldt og tørt vær.

Forkjølelse, allergi, pilling i nesen og overdrevet bruk av nesespray kan også gi neseblod.

Blødning fra den ene eller begge neseborene – renner eventuelt også ned i halsen. Opphører som regel når man selv gjør noe, eller spontant. Store mengder blod i halsen som ikke harkes eller spyttes ut, kan blokkere luftveiene. Omfattende neseblod som er stanset, kan iblant utløse litt postnasalt drypp iblandet blod når blod som er presset inn i kjevehulen, tømmes langsomt i løpet av noen dager.

Blodstansende vatt ved blødning

Hvis man har fått neseblod, skal man sitte rett opp og ned eller litt framoverbøyd, siden blodstrømmen ellers kan bli kraftigere. Hvis man sitter bakoverbøyd, kan blodet komme ned i halsen så man blir dårlig. Det er enklest å bruke blodstansende vatt (StopHémo) som fås på apoteket. Vatten stopper blødningen raskt, og skaden heler raskere. Når man tar ut vatten, gjør det ingenting hvis det sitter igjen litt. Det vil bli brutt ned av kroppen

Hvis du vet at du lett får neseblod eller bruker blodfortynnende medisin, er det lurt å ha blodstansende vatt i huset.

Hvis det ikke slutter å blø

Hvis man ikke har vatt i huset, anbefales det at man klemmer på de bløte delene av nesen som sitter umiddelbart under nesebeinet (over nesevingene) og holder stillingen i cirka 10 minutter. Hvis blødningen ikke avtar, kan man bruke en vattkule som er gjennomfuktet med matolje eller vaselin og føre den inn i nesen, klemme igjen i 10 minutter og deretter la kulen sitte et par timer. Man bruker olje for å hindre at vattkulen sitter fast i sårskorpen.

Ved påvirket allmenntilstand, eller hvis blødningen ikke er stansen etter 30 minutter, bør man oppsøke lege for å få behandling. Man kan også prøve å suge på en isbit eller legge en ispose på pannen og nesen, siden kulden får blodkarene til å trekke seg sammen. Hvis man har tilbakevendende neseblod, er det lurt å kontakte legen og bli undersøkt nærmere. Hvis blødningen ikke slutter av seg selv, kan legen bli nødt til å foreta et inngrep hvor man etser eller brenner vekk de blodkarene som er skyld i selve blødningen. Hvis man har en blødning lang bak i nesen, er det viktig at man får tilsyn av en lege og blir innlagt på sykehus hvor man kan bli observert og behandlet.

Slik unngår du å få neseblod

Unngå å pille nese – en skarp negl kan lett gi neseblod. Hvis du er forkjølt, hovner blodkarene som regel opp, og har du lett for å få neseblod, kan du forsøke å tørke nesen forsiktig i stedet for å pusse nese. Du kan også skylle nesen med saltvannsløsning som kan kjøpes på apoteket. Man kan også blande sin egen saltvannsløsning.

Prøv å unngå bestemte legemidler som kan gi neseblod. Det gjelder først og fremst medisin som tas gjennom nesen. Du kan også bruke en spray med neseolje for å minske tørrhet og pilling.

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: