Angi søkeord

Man bør alltid bli hjemme hvis man er syk, men nå er det enda viktigere å bli hjemme ved selv det minste symptom. Foto: Shutterstock

Man bør alltid bli hjemme hvis man er syk, men nå er det enda viktigere å bli hjemme ved selv det minste symptom. Foto: Shutterstock

Koronavirus og covid-19: Forskjellen på influensa, forkjølelse, allergi og covid-19 – symptomveiledning

Det finnes visse forskjeller på influensa, forkjølelse og covid-19, selv om det kan være vanskelig å skjelne mellom dem. Siden koronaviruset nå har mutert flere ganger, ser vi at symptomer som nysing er vanligere enn da pandemien startet.

Annonse:

Siden forskjellene kan være små, og mange kanskje er usikre på hva de har blitt rammet av, har helsemyndighetene besluttet at man ved de minste symptomer på forkjølelse og luftveissykdommer går i hjemmekarantene og absolutt unngå eldre personer og eventuelle andre i risikogrupper. Det gjelder ikke bare nå, men alltid at man skal bli syk hvis man er syk.

Åndenød er vanligere ved covid-19

Selv om kunnskapsnivået endrer seg, er det likevel et enig bilde av hvordan koronaviruset covid-19 oppfører seg. Dette er også bekreftet av Verdens helseorganisasjon, WHO.

Til forskjell fra en vanlig forkjølelse er nysing mer uvanlig ved covid-19, mens luftveissymptomer som pustevansker er mer vanlig. Men med nye mutasjoner har nysing blitt et vanligere symptom på covid-19. De pasientene som har hatt bruk for intensivbehandling, har ikke sjelden hatt behov for hjelp med pustingen.

Slik ser du forskjell på influensa, forkjølelse, allergi og covid-19

Det er særlig tre symptomer som er forskjellige mellom covid-19 og en vanlig forkjølelse, influensa og allergi: feber, tørrhoste og åndenød. Særlig sistnevnte er sjelden forbundet med forkjølelse og influensa, men forekommer i forbindelse med allergi. Nysing, rennende nese og smerter og ømhet i kroppen er mest forbundet med influensa og forkjølelse. Med nye mutasjoner av koronaviruset har det imidlertid blitt vanligere med symptomer som for eksempel nysing. Uansett bør du bli hjemme ved den minste mistanke om sykdom. Husk at det kan være mange forskjellige grunner til at man nyser: irritasjon i luftveiene, overfølsomhet overfor lukter eller allergi. Hvis du har covid-19, sprer du koronaviruset når du nyser.

Vår veiledning er bare en pekepinn på hvilke symptomer man allerede kjenner.

Symptomveiledning*

Slik forebygger du smittespredning

Koronaviruset spres gjennom hoste og nysing. Dette kalles dråpesmitte. For å minske smittespredningen handler det ifølge helsemyndighetene om generelt forebyggende tiltak.

  • Unngå å ta deg i ansiktet.
  • Unngå tett kontakt med syke personer.
  • Vask hendene ofte med såpe og varmt vann.
  • Host og nys i armhulen eller i et lommetørkle.
  • Bli hjemme hvis du er syk.
Annonse:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: