Angi søkeord

Virus på balansenerven forårsaker kraftig kvalme og svimmelhet, men plagene lar seg lett helbrede.

Virus på balansenerven forårsaker kraftig kvalme og svimmelhet, men plagene lar seg lett helbrede.

Virus på balansenerven (Vestibularisnevritt)

Når du rammes av virus på balansenerven blir du svært svimmel og ør. Kroppen har ett balanseorgan i hvert øre. Gjennom høyre og venstre balansenerve når impulsene fra balanseorganene hjernen.

Annonse:

Om det oppstår en feil og signalimpulsene fra det ene balanseorganet ikke når frem til hjernen, oppstår det en kraftig skjevfordeling. Denne endringen skaper kaos i flere deler av hjernens nervesystem.

Årsaker

Når du får virus på balansenerven, kan det komme av at den ene balansenerven plutselig ikke lenger er i stand til å formidle signaler som normalt. Antakeligvis dreier det seg om en betennelse i nervevevet eller at nervecellene i balanseorganet har blitt skadet. Tilstanden oppstår ofte vår og høst, derfor antar man at forkjølelses- og herpesvirus kan være årsaken. Selv om slike virus er blitt diskutert som en mulig årsak, har antivirusmedisiner vist seg å ha liten effekt.

Hvordan kan tilstanden forbedres?

Om du er blitt rammet av virus på balansenerven er det viktig å hvile 1-3 dager. Etter hviledagene kan du begynne å bevege på hodet igjen. Dette kjennes ofte ubehagelig og fører til at man blir svært svimmel og kvalm. Det er viktig å fortsette med bevegelsesøvelsene uansett fordi de bidrar til å bli raskere bra igjen. Du kan eventuelt gå til en fysioterapeut for å få informasjon, instruksjoner og oppmuntring under treningen.

Hos de aller fleste som er rammet av vestibularisnevritt kommer signalfunksjonen i den skadede balansenerven tilbake i løpet av et år. Hvor mye nervefunksjonen forbedres spiller ikke en avgjørende rolle for å kunne gå tilbake til et normalt liv igjen. Dette kommer av at hjernen har store ressurser for å kunne kompensere den minskede informasjonsstrømmen av signaler fra balanseorganene. 

Symptomer

Ofte blir man syk relativt raskt. Man får en tiltakende følelse av kraftig svimmelhet, verden snurrer rundt, man blir kvalm og kaster opp. Andre symptomer for virus på balansenerven kan være problemer med å gå uten å holde seg fast i noe, man blir fort svært trøtt og får problemer med å fokusere blikket. Hode- og kroppsbevegelser forverrer ofte tilstanden. 

Det er vanlig prosedyre å ligge til sengs ett til tre døgn dersom man har virus på balansenerven. 

Symptomer som kraftig hodepine, lammelser, problemer med å snakke eller svelge er ikke symptomer på vestibularisnevritt. 

Behandling

I og med at den syke er kvalm og kaster opp mye, behøver man ofte væskeerstatning og tilførsel av salter. På grunn av dette kan det bli nødvendig med et sykehusopphold noen døgn. 

Pasienten får medisiner mot reisesyke. Disse demper balansesystemets følsomhet. Man får i tillegg medisiner mot oppkast. Reisesykemidlene brukes fordi de minsker skjevheten mellom balanseorganene. Disse medisinene brukes imidlertid bare i akuttfasen. 

En del av behandlingen kan være en såkalt kompensasjonstrening. Den gjør at hjernen lærer seg å oppfatte hodebevegelsene på riktig måte med hjelp fra bare den ene balansenerven. Bevegelsestreningen er viktig å sette i gang snarest mulig. Man bør heller ikke avbryte treningen selv om den skulle føre til økt svimmelhet.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: