Angi søkeord

Ringorm er en soppinfeksjon i huden som gir karakteristiske ringformede utslett.

Ringorm er en soppinfeksjon i huden som gir karakteristiske ringformede utslett.

Ringorm (tinea corporis)

Ringorm er en hudinfeksjon som forårsakes av hudsopp. Til tross for navnet har sykdommen ingenting med ormer å gjøre. Sykdommen kalles iblant også for tinea corporis. Infeksjonen forårsaker sirkulære utslag på huden og i hodebunnen.

Annonse:

Det er relativt uvanlig at mennesker rammes av ringorm. Infeksjonen er langt vanligere hos dyr. Kuer og marsvin er de dyrene som blir rammet oftest. Når et menneske får ringorm oppstår det kløende runde eller ovale utslett ulike steder på kroppen, og som oftest kreves det behandling for å bli kvitt dem. 

Hvorfor får man ringorm?

I de fleste tilfellene overføres smitten fra dyr til mennesker. De fleste kjæledyr har en eller annen form for hudsopp. Dyr kan bære på smitten uten at de på noen måte lider av det, men kan likevel smitte selv om de ikke har symptomer på sykdommen. Selv om tilstanden er uvanlig hender det at mennesker blir smittet, som for eksempel bønder som har dyr eller barn som oppholder seg mye blant dyr som marsvin eller katter. Infeksjonen smitter sjelden fra menneske til menneske, selv om dette også kan forekomme i svært sjeldne tilfeller. 

Symptomer

De karakteristiske utslagene er lette å kjenne igjen. Utslettet klør og er ofte knudrete og utstående. Størrelsen kan variere fra noen millimeter til flere centimeter. Noen rammes av mange utslag, mens andre bare får noen få. De store utslagene begynner av og til å leges i midten, noe som gir dem det ringformede utseendet, og derav navnet. 

Diagnose

Det første skrittet mot en diagnose av ringorm er gjennom å observere de ringformede utslettene. Det hender relativt ofte at en person tror seg å ha ringorm, men at det egentlig handler om noe helt annet. Psoriasis og atopisk eksem har begge runde utslett som symptomer, men de er også betydelig mer vanlig enn ringorm. Det går blant annet å ta en hudavskrapning av utslettet og undersøke det under mikroskop. Slik er det mulig å få svar direkte. Det krever imidlertid at legen har kompetanse og en viss erfaring med ringorm. Velger han eller hun derimot å få frem en kultur på hudavskrapningen, tar det 3-4 uker å få svar. Det er også mulig å begynne behandling mot ringorm for å se om det fungerer. 

Behandling

En soppinfeksjon i huden behandles som regel med et middel mot hudsopp. Ofte rekker det med en spesiell krem, i mer alvorlige tilfeller kan en behandling med tabletter være nødvendig. Med rett behandling forsvinner utslettet oftest svært raskt og kan være borte i løpet av to til tre ukers tid. Det er viktig å fortsette behandlingen enda et par uker i etterkant av det siste utslettet for å forsikre seg mot tilbakefall. 

Generelt

Ringorm er ikke farlig, men kan være svært irriterende ettersom det klør. Kontakt lege dersom du rammes av kløende utslett som vokser i størrelse. Legen kan hjelpe til med å fastslå om det er ringorm eller ikke, og hva du i tilfelle kan gjøre.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: