Angi søkeord

En tett nese forbindes oftest med en forkjølelse, men kan også skyldes allergi – spesielt hvis du har hatt tett nese i flere uker.  Foto: Shutterstock

En tett nese forbindes oftest med en forkjølelse, men kan også skyldes allergi – spesielt hvis du har hatt tett nese i flere uker. Foto: Shutterstock

Tett nese – vanlig forkjølelse eller allergi?

Snørrete og tett nese skjer for alle et par ganger i året i pollen- og forkjølelsessesongen. Men hvis dine symptomer ikke forsvinner, kan det bli aktuelt å oppsøke lege for å se om den tett nesen kan skyldes allergi.

Annonse:

Hvis du lider av tett nese, er du ikke alene. Mange rammes av det, og det kan være irriterende ikke å kunne puste ordentlig gjennom nesen. Tett nese er også noe som påvirker livskvaliteten negativt siden det forringer pustingen, forstyrrer søvnen, gir tretthet og kan medføre at du presterer dårligere på skolen eller jobben.

Ved langvarige plager kan det være du skal kontakte legen for å bli undersøkt og finne ut om den tette nesen skyldes allergi, og i så fall hva slags allergi.

Årsaker til tett nese

Den vanligste årsaken til at nesen er tett, er en vanlig forkjølelse. Da hovner nesens slimhinner opp, og det kan være vanskeligere å puste. Man kan også få nyseanfall og snue og ofte måtte snyte seg. En forkjølelse er irriterende, men heldigvis forbigående.

Ved forkjølelse er det vanlig at man bruker en eller annen form for nesespray for å kunne puste gjennom nesen. En konsekvens av for lang tids bruk av nesespray kan imidlertid være at man i stedet får tett nese. Det er best å slutte med å bruke nesesprayen med det samme. I starten kan du føle deg enda mer tilstoppet, men det forsvinner etter noen dager.

Tett nese, men ikke forkjølt

En tett nese forbindes oftest med en forkjølelse, men kan også skyldes allergi – spesielt hvis du har hatt tett nese i flere uker. Hvis du foruten tett nese har snue med klar væske fra nesen og nyser mye, kan det være tegn på allergisk rhinitt, også kalt høysnue. Røde, kløende og rennende forekommer også hyppig.

Forekomsten av allergisk rhinitt har økt kraftig de siste årene, og en femtedel av Sveriges befolkning er nå rammet av det. Allergisk rhinitt betyr at du har en betennelse som får nesens slimhinner til å hovne opp så du føler deg tett. Symptomene skyldes luftbårne allergener og kan gi tett nese året rundt, selv om det er verst i pollensesongen.

Det finnes også en lidelse som kalles vasomotorisk rhinitt hvor slimhinnene i nesen er blitt ekstra følsomme. Symptomene kan komme når du utsettes for kraftige lukter, tobakksrøyk og lignende. Årsaken er ukjent, men det betyr at for eksempel en pollenallergiker kan ha tett nese i lang tid om høsten selv om det ikke er pollen i luften.

Slik behandles en tett nese

Som et første skritt i behandlingen av en tett nese kan du prøve deg med reseptfri medisin. Apoteket har flere midler for behandling av tett nese. Det gjelder bare å finne det som passer best til deg.

Antihistaminer fås som tabletter, øyedråper og nesespray. Antihistaminer blokkerer den allergiske reaksjonen i kroppen og er gode til for eksempel behandling av allergi som skyldes pollen, pelsdyr, midd og visse matvarer. Antihistamintabletter virker mot kløe i nese og øyne samt snue, men ikke så godt mot tett nese. Antihistamintablettenes virkning kan merkes innen en time.

Kortison har normalt god effekt på tett nese og snue siden det demper den betennelsen som oppstår på grunn av allergien. En ulempe er imidlertid at det tar tid før effekten kan merkes, og det kan være problematisk når symptomene er verst. Det er viktig med kortison at man bruker det regelmessig for å få den beste virkningen.

En annen variant er å skylle nesen med saltvann. Ferdige saltvannsdråper og saltvannssprayer kan fås på apoteket. Du kan også lage din egen saltvannsløsning ved å koke opp en milliliter salt med en desiliter vann og la det kjølne. Deretter fører du saltvannsløsningen inn i nesen ved å bruke en særlig neseskyller eller plastsprøyte som fås på apoteket.

Kombinasjonsbehandling er nå tilgjengelig uten resept i form av en nesespray som kombinerer antihistamin og kortison. Denne reseptbelagte medisinen forebygger symptomer forårsaket av histaminet og behandler også symptomene forårsaket av den inflammatoriske reaksjonen. Lindringen inntrer allerede innen 15 minutter.

Når reseptfri medisin ikke hjelper

Kortison kan også gis i tablettform i en kortere periode ved svært alvorlige symptomer. Det har en god virkning på tett nese. Imidlertid påvirker kortisontablettene hele kroppen, og derfor er lokal behandling med nesespray å foretrekke i første omgang.

Slik kan du lindre en tett nese

  • Unngå så vidt mulig de allergener som gjør nesen tett.
  • Legg en ekstra pute under hodet, og sov med hodet høyt for å lette trykket på slimhinnen i nesen.
  • Skyll nesen med en saltvannsløsning for å fjerne allergener i nesegangen.
  • Bruk nesespray, gjerne en som inneholder både antihistamin og kortison.
  • Ved kraftigere symptomer finnes det kortisontabletter som man kan prøve i en kortere periode hvis ingen annen behandling hjelper.

En tett nese bør ikke ignoreres

Tett nese kan oppstå selv om man ellers føler seg frisk og rask, men skal likevel ikke ignoreres. Hvilken behandling som passer til nettopp deg, avhenger av hva du er allergisk overfor, din følsomhet, og hvor ofte du utsettes for det du ikke tåler.

Men en ting er sikkert – det finnes effektive behandlinger, så du trenger ikke å gå rundt og føle deg trett og snørrete på grunn av allergien din!

Annonse:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: