Angi søkeord

Det kan være et handikap å ha mistet luktesansen fordi man ikke lenger kjenner lukter i tillegg til at smakssansen kan bli nedsatt.

Det kan være et handikap å ha mistet luktesansen fordi man ikke lenger kjenner lukter i tillegg til at smakssansen kan bli nedsatt.

Tap av luktesansen (anosmi)

Luktesansen er en av kroppens fysiske sanser. Har du mistet luktesansen kalles det for anosmi. Det er ikke uvanlig. Å miste luktesansen kan komme av tett nese og er ikke alvorlig. Ofte kan en forkjølelse være årsaken.

Annonse:

Mennesket har omtrent 350 former for luktreseptorer, men vi kan skille mellom over 10 000 lukter. Å miste luktesansen kan for mange være svært problematisk. Også fordi luktesansen for en stor grad hører sammen med smakssansen.

Hvorfor er det så vanskelig å ha mistet luktesansen?

Nesten alt i tilværelsen sender ut luktsubstanser. Disse emnene kalles for duftmolekyler eller duftemner. I slimhinnen i nesen sitter millioner av nerveceller. Hver celle har en luktmottaker. Duftreseptorene kjenner duftemnene når vi puster ut gjennom nesen. Reseptorene aktiverer en prosess som gjør at vi kan kjenne lukter.

Årsaker til tapt luktesans

Årsaken til at man har mistet luktesansen kan være nesepolypper, infeksjoner, skader mot hodet og sykdommer i det sentrale nervesystemet. Også noen legemidler og eksponering for visse giftstoffer kan være årsaken.

Tett nese er en av de vanligste årsakene til at man mister luktesansen. Dette kan bero på en langvarig forkjølelse. At du blir tett i nesen (nasal kongestion) kan bero på at du har anvendt reseptfrie nesedråper mer enn ti dager. 

Slag mot hodet kan skade luktesansen, slik røyking og medisiner også kan. Ofte går problemene over av seg selv, men iblant trengs en utredning for å finne årsaken. Lukt- og smakssansen blir dårligere med alderen. 

Hva kan man selv gjøre hvis man har mistet luktesansen?

Har du mistet luktesansen, kan du for eksempel forsøke antihistaminer ettersom disse kan hjelpe om årsaken er allergi. Du bør unngå nasale midler fordi de kan føre til at tettheten kommer tilbake. Har du mistet luktesansen helt, bør du sikre hjemmet med røykdetektorer og elektriske apparater. Gass og tjære kan være vanskelig å lukte, og det kan i sin tur bli farlig om det skulle begynne å lekke. 

Er tapet av luktesansen forbundet med stigende alder, er det ingen behandling for dette. Har du derimot mistet luktesansen av andre årsaker, kan det iblant bli bedre av seg selv. 

Går det an å bli bra igjen etter å ha mistet luktesansen?

Det kan være svært vanskelig å miste luktesansen, både på grunn av minnefremkallende dufter, men også farlige lukter som man må kjenne igjen, som brannrøyk eller at maten er fordervet. 

Dersom man har kraftige nyseanfall som danner slim, kan det forårsake nedsatt luktesans. En kortisonkur kan hjelpe. Når slimhinnene er hovne kan det føre til at duftemnene ikke når frem til luktnervene. Iblant er de hovne slimhinnene vanskelige å behandle, men forsøk en kortisonspray for å se om dette hjelper. Merker du at lukte- og smakssansen er nedsatt, kan det være verdt å kontakte lege. Det er ikke vanlig, men iblant kan nedsatt luktesans være tegn på ulike kreftformer. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: