Angi søkeord

Av og til hjelper det å puste inn i en papirpose når du hyperventilerer

Av og til hjelper det å puste inn i en papirpose når du hyperventilerer

Hyperventilering

Å hyperventilere betyr at du puster for mye og altfor fort. Ofte er det angst som utløser tilstanden. Man opplever å ikke få nok luft, og begynner derfor å puste inn mye mer oksygen enn hva kroppen trenger. 

Annonse:

Det blir lett en ond sirkel når det gjelder tendensen til å hyperventilere. Tilstanden aktiveres av panikk og kan føre til at også andre blir grepet av panikk. Opplevelsen av  å ikke få puste gjør at man begynner å puste enda fortere for å få nok luft. Som regel er hyperventilering en selvlært vane som det går an å trene bort. Det er ikke farlig, men i noen tilfelle kan ”overpustingen” være symptom på andre sykdommer. Helseopplysningen kan bidra med tips om hvor man kan henvende seg for å få hjelp. 

Hvorfor begynner man å hyperventilere?

Opplever du stor angst slik at det kjennes som om du ikke får puste, begynner du å ”snappe etter” luft, noe som fører til hyperventileringen. Du får i deg for mye oksygen. Blodlegemene trenger seg sammen slik at du får mindre blod til hjernen. Hemoglobinet minsker blodets evne til å transportere oksygen og gjør at blodet som kommer frem til hjernen inneholder mindre karbondioksid enn normalt. Hjernen får mindre oksygen selv om du puster mye mer når du hyperventilerer.

Symptomer

Når du begynner å hyperventilere, kan det være vanskelig selv å innse at plagene beror på at du puster for mye og for fort. I stedet blir du bevisst på de andre symptomene som åndenød, svimmelhet, forvirring, smerter i brystet, munntørrhet, hjerteklapp, raping, oppblåsthet, muskelkramper i hender og føtter og armer som dovner bort. Alt dette kommer av at hjernen får mindre oksygen når du hyperventilerer, mens kroppen får for mye.

Diagnose

En lege kan avgjøre om det ligger noe annet bak symptomene. Føler du deg usikker og urolig, er det alltid bra å konsultere helseopplysningen eller et helsemottak. For å stille diagnosen spørres du ut om symptomene dine i tillegg til sykehistorien din. På bakgrunn av dette gjøres det en vurdering. Er det mistanke om at det er andre sykdommer inne i bildet, tar legen flere tester for å lete etter alternative årsaker. 

Behandling

Behandling av hyperventilering går ut på å kontrollere pusten og angstanfallene. Man lærer å bli bevisst pusten, ta lange åndedrag i stedet for korte og overfladiske. Målet er å øke karbondioksidinnholdet i blodet. Dette kan oppnås på mange måter. Iblant kan det hjelpe å puste inn i en papirpose en kort stund. Dermed samles det karbondioksid i posen, og det blir lettere for kroppen å ta det opp. Det anbefales å trene på langsom og rolig pusting flere ganger om dagen for å mestre panikkanfallene når de kommer, selv når man ikke hyperventilerer. Etter å ha lært å puste på denne måten, forsvinner symptomene raskt.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: