Angi søkeord

Nesepolypper er utvekster på nesens slimhinner som kan gjøre det vanskelig å puste gjennom nesen.

Nesepolypper er utvekster på nesens slimhinner som kan gjøre det vanskelig å puste gjennom nesen.

Nesepolypper (sinonasal polypos)

Nesepolypper er små utvekster på nesens slimhinne. De vokser fra bihulene i halsen og ned i nesegangene og sitter så langt inne at man ikke se dem. Nesepolypper er ufarlige, men kan gjøre det vanskelig å puste gjennom nesen.

Annonse:

Det er sjelden barn rammes og nesepolypper er vanligere hos menn enn hos kvinner. Rundt 2% av befolkningen rammes i løpet av livet og den eksakte årsaken er per nå ikke kjent. Dette er en kronisk slimhinnesykdom som ikke kan leges, men som kan kontrolleres med rett behandling.

Hvorfor får man nesepolypper? 

Årsaken kan være at man har hatt en langvarig bakterie eller soppinfeksjon i nesens slimhinne. Det kan være en sammenheng mellom overfølsomhet mot stoffet acetylsalisylsyre og nesepolypper. Acetylsalisylsyre finnes blant annet i reseptfrie smertestillende medikamenter. Mennesker med astma kan rammes og hvis nesepolyppene behandles åpner det opp lufttilførselen i nesen. 

Symptomer på nesepolypper 

Det vanligste symptomet er tett nese som ikke vil gi seg. Den utvikles ofte i løpet av flere år. Ofte vil den rammede snorke og/eller sove dårlig. Senere kan også luktesansen skades. Mange som er rammet sliter med hodepine, konstant snue, nyseanfall og hoste. Nesepolypper kan også føre til gjentatte bihulebetennelser, i tillegg til en følelse av trykk i, på eller bak ansiktet. En vanlig beskrivelse av symptomene er følelsen av å alltid være forkjølet. 

Diagnose

Ved mistanke om nesepolypper gjør legen en utredning ved å se på sykdomshistorie og symptomer. Deretter gjøres det en fysisk undersøkelse av nesen, munnen og svelget. Dette utføres med et kikkhullinstrument via nesen eller ved hjelp av et lite speil. I noen tilfeller brukes det MR eller CT for å bestemme polyppenes eksakte posisjon, noe som kan ha innvirkning på en eventuell behandling.

Behandling

Avhengig av polyppenes størrelse og plassering kan man anbefale forskjellige behandlinger for å lindre symptomene. Fokus ligger på lindring av symptomene. Nesespray, nesedråper og nese pulver med kortison er vanlige behandlingsmidler som har vist seg å være effektive. Selv en skylling med saltvann kan være lindrende. Dette minsker frem for alt den irriterende snuen. I tillegg får kortisonbehandlingen større effekt. I vanskelige tilfeller kan det være nødvendig med en operasjon for å fjerne de største polyppene. Det finnes ulike operasjoner som kan gjøres med lokalbedøvelse eller full narkose. Deretter fortsetter kortisonbehandlingen for å forhindre at nesepolyppen begynner å vokse igjen.

Mer om nesepolypper

Nesepolypper kan oppdages tilfeldig ved en neseundersøkelse og mange vet ikke at de har dem. Det er anbefalt å kontakte fastlege hvis du har spørsmål, er bekymret eller tror du er rammet. Hvis et barn viser tegn på å ha nesepolypper kan det finnes andre, underliggende årsaker en lege må vurdere.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: