Angi søkeord

Neseblod oppstår når blodkarene i neseskilleveggen brister

Neseblod oppstår når blodkarene i neseskilleveggen brister

Neseblod (epistaksis)

Neseblod er en blødning som oppstår når de ytre blodkarene i nesen brister. Ved en forkjølelse hovner disse blodkarene opp. Når man nyser kraftig kan det medføre at de brister. Neseblod kan også forekomme ved slag mot nesen. Neseblod deles opp i to kategorier, bakre og fremre. Det er den fremre blødningen som er den vanligste, mens den bakre er mindre vanlig og alvorligere. 

Annonse:

Brudd eller annen skade mot nesen, trykkforandringer, antikoagulerende medisin, tørr luft og overdrevet pirking i nesen, er alle faktorer som kan medføre neseblod. I sjeldne tilfeller, kan også enkelte sykdommer føre til neseblod.  

Symptomer på neseblod

I de fleste tilfeller oppstår blødningen helt foran i neseskilleveggen. Blodkarene her er sensitive og kan lett briste. Neseblod kan oppstå dersom nesens slimhinne er tørr, for eksempel ved kaldt vær med lav luftfuktighet. Andre årsaker til neseblod kan være forkjølelse, pirking i nesen eller overdreven bruk av nesespray. 

Hva gjør man når man blør neseblod

Dersom en begynner å blø neseblod, er det viktig å sitte fremoverbøyd. Dersom en holder hodet bakover, kan blodet renne ned i halsen og skape ubehag. En bør forsøke å klemme sammen nesens myke deler nedenfor nesebeinet og holde fast i cirka 10 minutter. Dersom blødningen ikke avtar, kan man dyppe en bomullsdott i matolje eller vaselin, for deretter å føre den inn i nesen. Deretter klemmer man nesen sammen i nye 10 minutter. La bomullsdotten bli værende i nesen i et par timer. Oljen/vaselinen fører til at bomullsdotten ikke setter seg fast i sårskorpen, og kan dermed fjernes enkelt etterpå. Dersom blødningen varer lengre enn 30 minutter, bør en oppsøke lege eller sykehus for behandling. 

Et annet alternativ er å suge på isbiter eller legge en ispose mot pannen og nesen. Kulden gjør at blodkarene drar seg sammen. Ved gjentatte blødninger er det tilrådelig å kontakte lege. Dersom blødningene ikke stopper av seg selv kan det være nødvendig for legen å utføre et enkelt inngrep. Inngrepet søker å etse eller brenne bort de blodkarene som forårsaker blødningen. I sjeldnere tilfeller hvor det dreier seg om en bakre blødning, er det viktig at man blir lagt inn på sykehus for observasjon og behandling. Blodtrykk og blodverdier kontrolleres da kontinuerlig. 

Hvordan unngår man neseblod?

Ved forkjølelse og hovne blodkar er det bedre å tørke nesen forsiktig i stedet for å snyte seg. En kan også skylle nesen med en saltvannsløsning som fås kjøpt på apotek. Det er også smart å unngå enkelte legemidler som kan øke risikoen for neseblod. Først og fremst gjelder dette medisin som tas gjennom nesen, men også medisiner som inneholder  acetylsalicylsyre. Acetylsalicylsyre gjør det vanskeligere å stoppe blødninger dersom de skulle oppstå. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: