Angi søkeord

Ved nysing blåser man luft raskt ut av munnen og nesen.

Ved nysing blåser man luft raskt ut av munnen og nesen.

Nysing

Når cilier, også kjent som flimmerhår, opplever fremmedlegemer i nesen, begynner de å bevege seg, og deretter nyser man. Dette skjer for å fjerne uønskede partikler i nesen.

Annonse:

Vanligvis reagerer nesens nerveceller ved å nyse på grunn av forstyrrende partikler i luftveiene. Man kan også nyse ved eksponering til for sterkt sollys, grunnet kryssende nerver i øynene og nesen. Vi nyser som regel mest når vi er forkjølet, dette for å rense luftveiene for bakterier og andre fremmede partikler.

Hvorfor nyser vi?

Når fremmede partikler kommer inn i luftveiene, sender nervecellene i nesen signaler til flimmerhårene i neseborene og bihulene. Disse signalene fører til bevegelse i flimmerhårene og vi vil raskt reagere ved å blåse luft ut av nesen og munnen. Nysing er kroppens måte å holde luftveiene rene og friske på, samt at det bidrar til mer aktive nerveceller. Når man nyser blir nervecellene også mer aktive mot fremmede partikler som eventuelt kan pustes inn i løpet av de kommende minuttene etter første nys. Det er derfor man gjerne nyser opp til flere ganger på rad. 

Symptomer på nysing

Nysing er et typisk kjennetegn på allergi. Ved en allergisk reaksjon vil man oppleve rennende og tett nese, kløende øyne og irritasjon i øyne og nese. Dersom du nyser hyppig er det som regel på grunn av et bestemt stoff som får immunforsvaret ditt til å overreagere. Dersom du nyser titt og ofte uten å være forkjølet, bør du undersøke om symptomene kan komme av noe annet. Man nyser som regel ved forkjølelse fordi luftveiene og slimhinnene i nesen blir betente. Kroppen reagerer ved å rense og tømme luftveiene gjennom å nyse. Viruset man får når man er forkjølet smitter gjennom luft og kan overleve i cirka 7 timer utenfor kroppen etter at man har nyst. Dersom du begynner å merke symptomer på forkjølelse, bør du hoste og nyse i armkroken for å minske smittefaren for andre.

Diagnose 

Dersom du nyser ofte, også uten å være forkjølet, kan det tyde på allergiske reaksjoner mot såkalte allergen. Allergen er luftbårne partikler som for eksempel bjørk, gresspollen, støvmiddel, pelskledde dyr, parfyme og tobakksrøyk. Bjørk- og pollenallergi er ikke uvanlig å få i perioder, mens andre allergen kan være aktive året rundt. Temperaturendringer kan også være en årsak til allergiske reaksjoner. Symptomer kan lindres ved riktig medisinering etter en allergitest. 

Man er forkjølet dersom man nyser i forbindelse med rennende nese, tretthet i kroppen og eventuelt en svak feber. Dersom man i tillegg har høy feber og smerter i kroppen, kan det muligens være symptomer på en influensa. 

Behandling mot nysing 

Dersom man nyser i forbindelse med allergi kan dette forebygges ved å unngå det allergenet man er allergisk mot. Det finnes også medisiner og nesespray som inneholder antihistaminer og kortison som demper betennelse og hindrer fremtidige problemer. Ofte vil kroppens forsvarsmekanisme gjennom å nyse holde luftveiene rene for allergener. Ved kraftig nysing som ikke forsvinner, kan en saltløsning hjelpe til med å rense luftveiene. Forkjølelse er en vanlig sykdom som kan pådras flere ganger i løpet av året. Den beste måten å bli kvitt sykdommen på, er å hvile og å holde kroppen ernært ved riktig mat- og væskeinntak. For å forebygge forkjølelse bør man ha en god hygiene, unngå kontakt med andre som er smittet, og bruke klær som passer til været.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: