Angi søkeord

Strekkmerker (striae)

Strekkmerker (striae)

Det latinske ordet striae tilsvarer engelskens stretch, og det norske strekk, som beskriver merkene av at huden strekkes ut. En vanlig årsak er at huden ikke rekker å  vokse i takt med kroppens utvidelse. En gravid mage er et godt eksempel. Huden blir tøyd ut raskere enn normalt. Samme skjer på brystene. Følgen blir at huden slår sprekker på innsiden. Fenomenet er vanligst hos yngre gravide kvinner.

Annonse:

Første tegn på strekkmerker er røde eller rødlilla streker av forskjellig lengde. Etter hvert blekes de, til utydelige, hvite streker. Det kan ta flere år, og noen blir aldri helt kvitt de små arrene. 

Hvem rammes?

Det er ikke bare gravide kvinner som rammes av strekkmerker. Merkene dannes ofte når kroppens overflate øker på andre steder, som hofter, lår, overarmer, rygg og sete. Strekkmerker skjer ofte fysiologisk i tenårene når kroppen forandrer seg. Gutter får noen ganger strekkmerker over skuldre og armer, og jenter over hofter. Disse strekkmerkene forsvinner som regel helt innen noen år. 

Trener du styrke, kan du få strekkmerker på overarmer eller andre steder på kroppen, når musklene vokser. Andre årsaker til strekkmerker kan være langvarig bruk av sterk kortison lokalt, eller høye doser kortison i tablettform. 

Strekkmerker uten vektøkning 

Det vi kaller striae er veldig vanlig i puberteten, og årsaken er økte mengder hormoner som påvirker hudens elastisitet. Du trenger ikke ha opplevd vektøkning for å få strekkmerker på hofter, lår eller bryst.

Hvem som helst kan rammes, uansett vekt. Det er likevel vanligst at folk med overvekt får strekkmerker.

Behandling

Dessverre finnes ingen behandling, hverken lokalt, i tablettform eller kirurgisk. Varianten hos ungdommer i puberteten forsvinner ofte helt. Strekkmerker på mage og lår i samband med graviditet minker ofte betydelig av seg selv.

Det finnes ingen metoder for å fjerne strekkmerker. Laser fungerer ikke. Det finnes heller ingen legemidler mot strekkmerker, så bruk ikke penger på dyre preparater som lover mer enn de holder. Strekkmerker minker og blekner ofte med årene. Operasjoner etterlater seg arr, og anbefales derfor ikke. Det beste du kan gjøre er å la merkene være. De bleknes og minker ofte av seg selv. Vær heller fornøyd med huden din som den er! 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: