Angi søkeord

Psoriasis

Psoriasis

Psoriasis er en utbredt sykdom. Den er uvanlig hos barn, men blir vanligere med alderen. Sykdommen kan debutere i relativt høy alder. Psoriasis er ikke smittsomt.

Annonse:

Typisk psoriasisforandring: 

  • Tydelig skille mellom syk og frisk hud
  • Oppstår på hudoverflaten (som om det er klistret på)
  • Har en klar rød fargetone (kan variere noe) 
  • Utslett med varierende grad av hvit skjelldannelse
  • Sitter ofte på spesielle steder som albuer, knær og hodebunn
  • Forekommer ofte symmetrisk på kroppen.  

Hvorfor oppstår psoriasis? 

Celledelingen i området mellom overhuden (epidermis) og lærhuden tar normalt sett 4-6 uker. Samme prosess hos en person med psoriasis tar bare et par dager. Dermed vil en person som er rammet av psoriasis få flassende hud i de berørte områdene. Huden fornyes så raskt, at den ikke rekker å jevnlig støte bort døde hudceller i små mengder.

Faktorer som påvirker

Psoriasis er delvis arvelig betinget, men flere faktorer må virke sammen for at sykdommen skal bryte ut. 

Symptomer

Psoriasisutslett kan variere i både utseende og utbredelse. Utslettet sitter ofte på albuer og knær. Andre vanlige områder er hodebunnen, nedre del av ryggen og framsiden av leggene. På leggene kan utslettene blir desimeterstore og flasser ikke nødvendigvis av. 

Tegn på psoriasis kan være kraftige flassende flekker i hodebunnen, øregangene, navlen og underlivet. Ved psoriasis legger det seg hvitglanset flass på huden, og ofte sees en tykkere mengde flass på områder som for eksempel hodebunnen. 

Behandling

Behandlingen varier etter hvilken form og utbredelse psoriasisen har. Allment kan man si at dersom en har begrenset psoriasis med utslett på albuer og knær, og kun enkeltstående utslett på kroppen, så kan en velge mellom D-vitaminsalve og kortisonsalve. Eventuelt kan man også kombinere disse. Samtidig kan man få lysbehandling med UVB. Ved mer utbredte former for psoriasis, eller om man har fått vondt i ledd som en del av sykdommen, kan behandling med medikamenter bli aktuelt. Ved alvorligere tilfeller av psoriasis kan behandling med biologiske legemidler bli aktuelt. 

Kortison har svært god effekt mot betennelser, som for eksempel eksem og psoriasis. 

Ofte fører selve hudsykdommen til at huden blir tynnere før den leges. Huden tørker til en viss grad ut på grunn av behandlingen, så det er derfor viktig å benytte et godt mykgjørende middel. Det finnes mange ulike mykgjørende kremer som gir god effekt. 

Hva kan jeg gjøre selv?

Dersom du plages av flassende hud og mistenker psoriasis, kan du først prøve en 3% salicylsyreolje (reseptfri). Gni inn de utsatte områdene, og la oljen sitte på over natten slik at flasset løsner. Forsøk deretter en hydrokortisonkrem på dagtid. Dersom dette ikke hjelper, trenger du en sterkere reseptbelagt kortisonkrem. 

Når bør jeg søke legehjelp?

Ved kraftige psoriasislignende problemer er det tilrådelig å oppsøke lege. Slike symptomer kan være flassende flekker i hodebunnen, hørselsganger, navle og underliv. I slike tilfeller hjelper kun en sterk reseptbelagt kortisonkrem.

Neglepsoriasis

Psoriasis kan også sitte på neglene, såkalt neglepsoriasis. Det er vanlig at dette mistolkes som sopp, men soppbehandling har ingen effekt. Typiske forandringer ved neglepsoriasis er at det dannes små punktformete groper i neglene, eller at neglen løsner fra underlaget og blir gulaktig, misfarget og tykk. 

Psoriasis Guttate 

Guttate (dråpeformet) psoriasis er den vanligste varianten av psoriasis blant ungdommer som tidligere ikke har hatt noen symptomer på sykdommen. Den starter som oftest med en streptokokkinfeksjon i halsen. Det er derfor viktig å behandle infeksjonen med penicillin, og deretter kontrollere at bakteriene er helt borte. Dråpeformet psoriasis vil kunne leges i løpet av cirka 3-4 måneder, dersom den behandles med kortisonkrem og lysbehandling. 

Når utslettene har forsvunnet, kan det i enkelte tilfeller gå flere år før de kommer tilbake. Da ofte i en mer avgrenset form, som kun synes på armer og knær. Ved en ny halsinfeksjon, er det likevel en risiko for at den opprinnelige formen kommer tilbake.

Leddproblemer ved psoriasis

Hos cirka 30% av psoriasispasientene, påvirkes også leddene i form av verk og hevelser. Delvis kan store ledd, som hofte og skuldre rammes, men også fingerleddene kan angripes. Dette kan sees som en usymmetrisk hevelse av de ytre fingerleddene. Leddproblemene kan komme både før og etter at hudsykdommen oppstod. 

Psoriasisartritt, eller psoriasisleddgikt, er en leddsykdom som kan etterfølge psoriasis.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: