Angi søkeord

Pityriasis versicolor

Pityriasis versicolor

Pityriasis versicolor er en vanlig og mild gjærinfeksjon i det ytre hudlaget. 

Annonse:

Gjærsopp er en del av hudens normale mikroflora, men aktiveres under visse omstendigheter. Resultatet er forekomst av hvite og lyserøde, iblant lett brunrødaktige, flekker i huden.

Klinisk bilde

De lyse flekkene opptrer i første rekke på områder der det er rik forekomst av talg- og svettekjertler, sentralt på rygg og bryst, og sprer seg til armer, nakke og mage. Flekkene ser lyse ut om sommeren mot den brune huden. 

Om vinteren ser flekkene i stedet gulbrune og litt mørkere ut på grunn av den blekere huden.

Sykdomsårsak

Normalt fins gjærsoppen særskilt rikelig i hodebunnen, men kan under visse omstendigheter spre seg til overkroppen, endre karakter og vokse kraftig.

Gunstige vekstforhold oppstår når huden er fet av hudkrem eller lotion, i varmt klima med høy luftfuktighet, eller i perioder med kraftig svetting. 

Forløp

Lidelsen har ofte et langvarig forløp og kommer gjerne igjen periodevis, ettersom gjærsoppen aktiveres lettere hos noen personer.

Tendensen til tilbakefall er derfor stor. 

Behandling

Behandlingen er enkel, men må gjentas ofte. Det enkleste er å bruke en spesiell sjampo som inneholder midler mot gjærsoppen. Såp deg godt inn med sjampoen når du bader eller dusjer. La middelet sitte i 15 minutter. Deretter dusjer du grundig. Bruk gjerne samme sjampo, først i hodebunnen, så på halsen og deretter hele overkroppen ned til midjen. Behandlingen foretas 2 ganger per uke i tre uker. Etter dette en til to ganger i måneden over 6-12 måneder for å unngå tilbakefall. Liniment mot gjærsoppinfeksjon kan også brukes.

Det er uvanlig at man trenger å gripe til behandling med tabletter. De lyse flekkene forsvinner imidlertid ikke med selve behandlingen. Først etter gjentatt soling kan de, dersom behandlingen har vært vellykket, bli normalt brune igjen.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: