Angi søkeord

Pityriasis rosea er en hudsykdom som gir irriterende utslag over hele kroppen.

Pityriasis rosea er en hudsykdom som gir irriterende utslag over hele kroppen.

Pityriasis rosea

Dette er en vanlig hudsykdom med ukjent årsak. Den opptrer oftere visse tider på året som vår eller høst, særlig hos skolebarn og opp til tidlig middelalder.

Annonse:

Tilfeller oppstår også andre tider på året. Derfor har man antatt at sykdommen kan forårsakes av en virusinfeksjon, men merkelig nok oppstår den bare som særskilte tilfeller i en familie eller skoleklasse. Sykdommen smitter ikke.

Klinisk bilde

Sykdommen begynner symptomatisk med en eller to, 2-6 centimeter store, røde flekkvise hevelser, såkalte ”primærmedaljonger”, med et litt blekere og tynnere sentrum. De sitter ofte på overkroppen og er større enn de utslagene som kommer siden. En primærmedaljong kommer noen dager eller uker før de øvrige utslagene. Deretter kommer utslag særlig på overkroppen, iblant på armer og ben.

Hos voksne finnes de sjelden i ansiktet, men derimot av og til på halsen. Disse utslagene er mindre, 1-2 centimeter store, ovale og rosafarget med en liten krage. De sitter gjerne langs ribbeina. På ryggen kan de se ut som et juletre.

Sykdomsforløp

Utslagene er vanligvis symptomløse, men iblant kan de klø, særlig hvis de er blitt irritert gjennom uforsiktig behandling, friksjon, slitasje, fete salver mm. De blir da hissigrøde som tegn på at det er innslag av eksem.

Pityriasis rosea er ellers en vanlig og godartet sykdom som bruker å lege seg selv i løpet av 6 uker. Det er svært uvanlig at sykdommer kommer tilbake senere i livet.

Behandling

Som regel er det unødvendig med behandling. Dersom utslagene klør, kan man gi et kløedempende og kjølende liniment som zinkpuddervæske. For å dempe ekseminnslaget gis en mild kortisonkrem. Forsiktig UV-lysbehandling kan gis i alvorligere tilfeller. 

Vær forsiktig med for mye bading og skrubbing av utslagene. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: