Angi søkeord

Pityriasis alba

Pityriasis alba

Pityriasis alba er en vanlig og mild hudsykdom hos barn, et svakt eksem som etterlater midlertidige lyse flekker i huden.

Annonse:

Den forekommer oftest hos barn mellom 4-12 år, men kan av og til ses blant eldre barn, i sjeldne tilfelle hos voksne.

Klinisk bilde

Forandringene kjennetegnes av avrundede, lyse og litt uthevede flekker som kan være svakt røde. Rødheten forekommer mest i starten av forløpet. De lyse flekkene dominerer siden utseendet. En eller flere flekker av ulik størrelse kan opptre. Flekken sitter oftest i ansiktet eller på armene, men kan også forekomme på overkroppen. 

Flekkene synes best om sommeren når den normale huden er brun. Kontrasten blir da tydeligst. 

Årsak til sykdommen

Årsaken er ukjent, men pityriasis alba anses å være et lavaktivt eksem. Allergi er aldri påvist som underliggende årsak.   

Uttørkingsfaktorer kan ha betydning. 

Forløp

Forløpet er svært varierende. Problemene kan pågå en måned, over flere måneder eller i flere år. De forsvinner etter hvert uten mén. 

Tilstanden er ufarlig og har mest kosmetisk betydning

Behandling

Flekkene er vanskelige å behandle, og det anbefales i første rekke å bruke mykgjørende midler. Iblant kreves en mer aktiv eksembehandling med for eksempel svovelkrem eller et mildt kortisonpreparat. 

Kortisonsalver er sjeldent effektive, men kan iblant være nødvendige ved rødhet og kløe. Flekker som blir røde og irriterte av sollys bør beskyttes med solkrem. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: