Angi søkeord

Nummulært eksem

Nummulært eksem

Ved denne spesielle eksemformen oppstår runde, myntstore (nummulære) eksemflekker – oftest på armer og ben, men også på resten av kroppen. 

Annonse:

Man pleier ikke å kunne koble dette til andre former for allergi.  

Klinisk bilde

Utslettene begynner som små blemmer som senere flyter sammen og danner avgrensede, røde og flassende flekker. I blant har flekkene også væske på overflaten, og da kan det ofte oppstå infeksjoner. Sykdomsforløpet er gjerne langt og vanskelig, ofte med noe forbedring om sommeren. Utslagene kommer ofte tilbake på tidligere angrepne områder. Huden pleier da å være veldig tørr og ha kraftig kløe.  

Sykdomsårsak og ødeleggende faktorer

Bakgrunnen til denne formen for eksem er enda ukjent, men man tror at flere ulike faktorer spiller inn. Tørr hud (spesielt om vinteren), stress, samt for mye dusjing og bading kan være utløsende faktorer. Pasienter med nummulært eksem er ofte friske ellers, men dersom en i tillegg oppdager andre plager (for eksempel i tenner, bihuler, mage eller tarm), bør dette undersøkes nærmere. Tester pleier ikke å være til noe ytterligere hjelp, og allergi påvises sjeldent som sykdomsårsak. 

Behandling

Dersom både hud og eksem er tørre, er det veldig viktig å sørge for tilstrekkelig med fukt. Du får kjøpt passende kremer på apoteket. Unngå å bade eller dusje for ofte, og bruk gjerne badeolje istedenfor såpe. Du kan bruke en middels sterk eller sterk kortisonsalve- eller krem for å dempe eksemet og kløen. Væskende eksem innebærer ofte bakterievekst, og da anbefaler man å påføre antiseptisk såpe, rensesprit og en middels sterk til sterk kortisonkrem som inneholder antibakterielle stoffer. I noen tilfeller må man ta en antibiotikakur, andre ganger kan også en kortisontablettkur være nødvendig. 

Ved ubehagelig kløe utskrives kløelindrende tabletter, for eksempel sederende antihistaminer. Ved spesielt vanskelige tilfeller av nummulært eksem, kan man behandle pasienten med medisinsk UVB-lysbehandling to-tre ganger i uka. Når symptomene er borte er det viktig å ikke avslutte behandlingen for tidlig. Det beste er å kutte ned på behandlingen og tynne ut intervallene mellom behandlingene over 4-8 uker. På denne måten minsker man risiko for tilbakefall. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: