Angi søkeord

Nevrodermitt (Nevrodermatitt)

Nevrodermitt (Nevrodermatitt)

Neurodermitt er en spesiell hudsykdom som klør intenst. Kvinner får ofte utslett i nakken og menn på leggene eller anklene. Andre hudområder kan også angripes. Neurodermitt er en reaksjon i huden som forekommer hos spesielt utsatte personer. 

Annonse:

Selve utslettet kommer i mange tilfeller etter en ubetydelig skade – for eksempel ved mindre kuttskader, mygg- eller knottbitt eller annen irritasjon i huden. 

Klinisk bilde

Utslettene er ofte klart definerte og de klør intensivt. Ved kløing eller pilling vil utslettene forverres. Huden blir tjukkere og grovere og kløen blir enda verre. 

Utslettene kan bli svært røde, og ofte med en blåaktig fargetone – i blant kan de også flasse kraftig. 

Årsak

Sykdommen kommer ikke av allergi. Utslettene rammer rett og slett personer som er ekstra følsomme ovenfor å reagere på akkurat denne typen hudirritasjon. 

Man kommer lett inn i en ond sirkel som skader huden, noe som fører til enda mer kløe og irritasjon for huden. Det kan være veldig vanskelig å bryte denne ”kløsirkelen” – og mange sliter derfor med dette i flere år. 

Behandling

For å bryte dette mønsteret kreves behandling med sterke kortisonsalver eller injeksjonsbehandling med kortison på utslettene. Noen ganger kan dette kombineres med en bandasje for å øke effekten. I ekstra vanskelige tilfeller kan også lysbehandling benyttes. Sykdommen er helt ufarlig, men veldig irriterende. Den viser stor tendens til tilbakefall, og det kan derfor være lurt å ha en ekstra kortisonsalve hjemme slik at man er klar når problemet oppstår på nytt. Tidlig iverksatt behandling kan motvirke at sykdommen kommer tilbake.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: