Angi søkeord

Necrobiosis lipoidica

Necrobiosis lipoidica

Necrobiosis lipoidica er en uvanlig hudsykdom, men den er tre ganger vanligere hos kvinner enn menn. Årsaken til dette er foreløpig ukjent. 

Annonse:

Mange (60-70%) med sykdommen har også diabetes, men blant alle som har diabetes forekommer sykdommen kun hos omtrent 0,3%. 

Klinisk bilde

Til å begynne med oppstår én eller flere gule flekker og de kommer vanligvis først til syne på leggene. Huden blir tynnere og nesten gjennomsiktig slik at blodårene skinner gjennom. Dette fører til at huden lettere blir utsatt for sårdannelser. Den spesielle rødlige til guloransje fargen samt hudfortynnelse er veldig karakteristisk for denne diagnosen, og det er sjeldent behov for å ta ytterligere prøver for å bekrefte sykdommen. 

Sykdomsårsak

Betennelse og fortykning av blodårenes vegger i huden oppstår, og det fører til en såkalt granulomatøs inflammatorisk reaksjon i huden. Bindevevstrådene ødelegges og mengden kollagen reduseres.

En eventuell sammenheng med diabetes er uklar, men alvorlighetsgrad ved eventuell diabetes vil ikke påvirke hudforandringene. 

Sykdomsforløp 

Sykdommen utvikles langsomt over mange måneder til år, og forblir vanligvis i lang tid – opptil flere år. Den kan dog kurere seg selv med tiden, og man kan bli helt frisk. 

Behandling

Denne tilstanden kan dessverre være vanskelig å behandle. Rutinemessig daglig bruk av støtte- eller kompresjonsstrømper forbedrer likevel sirkulasjonen, beskytter i noen grad mot sår og skader og er derfor ofte en god måte å behandle denne sykdommen på. Legen din avgjør hvor kraftig kompresjonen skal være. 

Sterkere kortisonbehandling kan ha god effekt tidlig i sykdomsforløpet. Behandling med eldre trombocytthemmende medisiner har blitt forsøkt, men med veldig varierende resultater. Nyere medisiner er ikke testet grundig nok enda. Dersom irriterende sår oppstår, kan det være behov for kirurgisk undersøkelse/behandling. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: