Angi søkeord

Morfea

Morfea

Morfea er en relativt uvanlig bindevevssykdom der huden angripes på et mindre område. Huden på det aktuelle området får da en hardere konsistens.

Annonse:

Tilstanden kan forekomme i alle aldre, selv om det vanligste er mellom 20- og 50 årsalderen. Den er også cirka 3 ganger så vanlig hos kvinner som hos menn. I enkelte tilfeller kan flere spredte flekker oppstå. 

Klinisk bilde

Det angrepne området blir først rødlig og deretter blir huden stiv og hard. Deretter blir området gult og voksaktig, med en svakt blårød kantsone. Økt pigmentering med innslag av hvitaktige partier forekommer i senere stadier. 

Varianter med linje- eller båndformet utbredelse kan også forekomme. 

Sykdomsårsak

Morfea er en lokal form av bindevevssykdommen systemisk sklerose, som utelukkende sitter i huden. Den kan opptre etter en allmenn virusinfeksjon eller i et hudområde som er skadet etter et insektbitt (for eksempel flått), men i de fleste tilfeller forblir årsaken ukjent. Hudforandringene er som oftest enkeltstående og er normalt sett runde. De framtrer asymmetrisk på overkroppen eller på et lem. De kan være av svært varierende størrelse. 

Linjeutbredelse kan også forekomme. 

Sykdomsforløp

Sykdomsforløpet er langvarig, det foregår vanligvis over flere år, men begrenset. Sykdommen kan til slutt lege seg selv og etterlate kun små rester. Dersom huden blir stiv og hard rundt et ledd, eventuelt påvirker en hel arm eller et ben, kan den normale utviklingen rammes og behandling kreves. Vær spesielt obs på et slikt forløp hos barn. 

Behandling

I et tidlig stadium, når forandringene utelukkende er rødlige, kan en sterk kortisonsalve dempe sykdommens utvikling. Medisinsk lysbehandling, for eksempel med UVA-1, har vist seg å gi en gunstig effekt i enkelte tilfeller. I vanskeligere tilfeller med større utbredelse, har innvortes behandling med D- vitaminlignende medisiner og ulike immunhemmende midler blitt forsøkt benyttet med varierende resultat. I tilfeller hvor hudforandringene sitter over et ledd er behandling med sykegymnastikk av betydning. 

Ofte avventes kroppens egen helbredelsesprosess. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: