Angi søkeord

Melkeskorpe (Crusta lactea)

Melkeskorpe (Crusta lactea)

Melkeskorpe eller melkeskurv er så vanlig hos spedbarn at det nesten kan betraktes som normalt. Dette er en variant av Seboreisk eksem.

Annonse:

Klinisk bilde

Kjennetegnes av gulhvite flak og skorper i hodebunnen. Vanligst i løpet av de første leve månedene, men kan vedvare i over et år. Forårsaker sjelden irritasjon, men eksem med rødhet og irritasjon kan forekomme. 

I sjeldne tilfeller kan eksemen spre seg til ansikt og kropp. 

Sykdomsårsak

Årsaken er ukjent, men arv kan spille en rolle. Det skyldes ikke en allergi. 

Forløp

Melkeskorper leges alltid. De aller fleste som har hatt dette som spedbarn får ikke eksem som voksne. 

Behandling av melkeskorpe

En begrenset avflassing som ikke irriterer er ikke nødvendig å fjerne. Blir det derimot et for tykt lag øker risikoen for irritasjon. Behandle i første omgang med barnesjampo og forsiktig mekanisk bearbeiding, som for eksempel å gni lett med en håndduk. Eventuelt kan fete preparater, som babyolje eller borago-olje, smøres inn og la sitte på over natten. Neste morgen kan flasset lettere fjernes. For en litt kraftigere avflassende effekt kan 1 % Salicylsyrevaselin også benyttes på samme måte. 

Ved eksemirritasjon og/eller spredning utenfor hodebunnen konferer med din lokale helsestasjon. Da benyttes ofte 1 % hydrokortisonkrem som er ufarlig også for spedbarn. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: