Angi søkeord

Lichen sclerosus et atrophicus

Lichen sclerosus et atrophicus

Annonse:

Lichen sclerosus et atrophicus er en sjelden sykdom som rammer hud og slimhinner, særlig hos kvinner, og forekommer oftest i 40 til 60 årsalderen. Iblant kan den forekomme også hos barn.

Klinisk bilde

Hos kvinner er det underlivet som rammes, på og omkring kjønnsleppene. Huden blir hvitaktig, tynn og skjør. I det angrepne området kan det oppstå kraftigere hvite partier. Iblant blir disse harde og arrete. Hudforandringene gir av og til opphav til sterk kløe. Flekker kan opptre på hele kroppen, på ryggen og baken. I begynnelsen er flekkene ofte røde. Det kan i tillegg dannes blemmer. I svært sjeldne tilfelle skjer det forandringer på munnslimhinnen eller på tungen.

Hos menn skjer endringene vanligvis på forhuden, glansen eller rundt endetarmen, men kan dukke opp også andre steder på kroppen. Når sykdommen er lokalisert til penis, kalles den balanitis xerotica obliterans (BXO). Navnet er, som med lichen sclerosus et atrophicus, en beskrivelse av arrdannelsen som følger av betennelsen. Forhuden eller urinrørsåpningen kan av og til trekke seg sammen som en følge av plagene. 

Årsak

Årsaken er ukjent. Først fortykkes overhuden, som senere blir tynn og skjør (atrofisk).

Bindevevstrådene (kollagen) i underhuden angripes, like så de elastiske trådene.

Behandling

Sykdommen er gjenstridig og vanskelig å behandle, men hos barn kan den av og til gå over i forbindelse med puberteten. Behandling konsentreres om kløen og eventuelt en parallell forekomst av bakterie- eller soppinfeksjoner. Langtidsbehandling (1-3 måneder) med en spesielt sterk kortisonkrem (styrke IV) har vist seg å være svært effektiv med overraskende få bivirkninger. Der finnes også varianter uten kortison som kan hjelpe.

Sykdommen bør kontrolleres av hudlege eller gynekolog. Om det dukker opp harde, eiendommelige områder i huden, eller sårdannelser som ikke leges, bør de vises lege for eventuelt å få tatt en prøve. En operativ behandling kan være en løsning, men skal ellers unngås fordi det er svært vanlig med tilbakefall.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: