Angi søkeord

Kaldsvette kan ha ulike årsaker og innebærer at man svetter til tross for at man fryser

Kaldsvette kan ha ulike årsaker og innebærer at man svetter til tross for at man fryser

Kaldsvette (diaforesis)

Kaldsvette innebærer at man plutselig begynner å svette selv om kroppen er kald. Vanligvis utløses svette av forhøyd kroppstemperatur etter fysisk anstrengelse. Kaldsvette derimot kommer av at det sympatiske nervesystemet aktiveres.

Annonse:

Det er normalt å svette. Dette er kroppens eget nedkjølingssystem. Man svetter mer ved fysisk aktivitet eller om det er svært varmt. I noen tilfelle kan man likevel svette selv om man er fysisk inaktiv og befinner seg i et kjølig miljø. Det er dette som beskrives som kaldsvette. Dette er svette på grunn av kroppens reaksjon på blant annet stress og det som kalles for en ”fight or flight” reaksjon. Noen ganger kan kaldsvettingen være tegn på en skade, eller en underliggende sykdom.

Hvorfor oppstår kaldsvette?

Det er flere grunner til at vi begynner å kaldsvette. De fleste er ufarlige, men de bør likevel tas på alvor. Alt som fører til ”fight or flight” reaksjonen i kroppen kan føre til kaldsvette. Det kan være smerte, oksygenmangel, redsel, angst eller lavt blodsukker. I de fleste tilfelle er tilstanden stressrelatert, eller på andre måter en reaksjon på angst eller panikk. Kvinner i overgangsalderen opplever ofte kaldsvette. Det er helt normalt og ufarlig. En kroppslig sjokkreaksjon kan føre til kaldsvette. Når kroppen går i sjokk, skjer det en drastisk senkning av karbondioksidinnholdet i blodet. Hjernen får mindre oksygen og næring og kan i sin tur føre til en livstruende tilstand. I alvorlige tilfelle kan kaldsvette være forbundet med hjerteattakk eller slag.

Symptomer

Kaldsvette innebærer å svette når huden ellers kjennes kald, fuktig og klebrig ved berøring. I mildere tilfelle kan man oppleve følelsen av å svette uten at det er spor av svette på huden. Noen svetter mer enn andre, men det viktigste kjennetegnet på kaldsvette er om en svetter i situasjoner der det ikke er normalt. 

Diagnose

Å diagnostisere kaldsvette i seg selv er ikke mulig ettersom kaldsvette egentlig er et symptom på noe annet. I stedet kan en lege gjøre en vurdering ut fra det ubehaget som oppleves og så avgjøre om det bør gjøres noe mer. Tester kan eventuelt tas for å utelukke sykdommer og plager som kan forårsake kaldsvette. En lege vil ta hensyn til tidligere sykdoms- og skadehistorikk.

Behandling

Det går ikke an å behandle selve kaldsvetten, fordi den er uttrykk for noe annet. For å bli kvitt problemene, må årsaken først finnes. Deretter kan problemet behandles direkte. 

Generelt

Det er viktig å oppsøke et helsemottak hvis du er bekymret, eller plutselig begynner å kaldsvette uten noen spesiell grunn. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: