Angi søkeord

Hudormer

Hudormer

Annonse:

Hva er en hudorm?

En hudorm (komedon) er en tilstoppelse av talgkjertelgangene. De fylles opp med talg og pigment og kommer til syne som en svart prikk som kan klemmes ut (åpen komedon). Sitter tilstoppelsen lenger ned i kjertelgangen, synes det bare en hudfarget klump på huden (lukket komedon). Man skal ikke klemme på hudormer. Risikoen er stor for å skade talgkjertelgangen og i stedet få en betennelse, med andre ord en ny kvise. 

Hvorfor får du hudormer?

Tilstoppelsen av talgkjertelen er det første steget mot kviser. Den talgkjertelen som ikke blir tilstoppet går det heller ikke ytterligere betennelse i. 

Hva kan jeg gjøre selv?

Dampbad utvider porene (talgkjertelkanalene) midlertidig og er i seg selv ikke farlig, men du må da ikke klemme på hudormene slik at du skader huden. Urter kan irritere og forårsake allergi, så vær forsiktig hvis du har sensitiv hud.

Spesielle hudormplaster tar bort hudormene midlertidig. 

Behandling

Med ulike lokalbehandlinger mot akne kan for eksempel A-vitaminsyre eller adapalen redusere forekomsten av hudormer. 

Ved regelmessig bruk kan man på denne måten forebygge dannelsen av nye kviser.

Når bør jeg oppsøke lege?

Hudormer er en del av aknesykdommene. Egenbehandling av akne kan alltid starte med reseptfrie preparater som inneholder bensylperoxid. Er ikke dette tilstrekkelig, bør du sjekke om du kan få en reseptbelagt behandling. Det finnes alltid hjelp mot akne. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: