Angi søkeord

Forhudsbetennelse (Balanitt)

Forhudsbetennelse (Balanitt)

Balanitt er en betennelse med rødhet i slimhinnen på penishodet og forhuden.

Annonse:

Sykdomsbilde 

Ved tilfeller av vanlig balanitt blir slimhinnen rød og irritert, og noen ganger oppstår det også små, fine knopper og gulaktige kviser. Kløe, svie og små kutt kan forekomme, og forhuden blir ofte påvirket. En spesiell form som rammer eldre menn, er såkalt Plasmacelle balanitt. Denne viser seg med rødlige, veldefinerte, gulrøde og litt glansede områder, men gir ellers ingen andre symptomer. 

Tilstanden i dette tilfellet er ofte kronisk, med utslag som kommer og går over mange år.

Årsak til sykdommen 

Den vanligste årsaken er at sekret samles opp under forhuden på grunn av forhudsforsnevring (fimose) eller dårlig hygiene. Dette fører til en irritasjon av den normale bakteriefloraen, som deretter blir samlet opp i økende mengder i et fuktig miljø. Resultatet blir da soppinfeksjon (Candida), som fører til et oppkomme av små, fine knopper og kviser. 

Soppen kan også overføres i økte mengder under samleie, noe som kan føre til plager hos disponerte personer. Spesielt gjelder dette personer med anlegg for diabetes. Andre bakterier, slik som trichomonas og klamydia, kan også føre til ubehag. Plager, som kommer tilbake etter samleie, har ofte blitt forbundet med at partneren har en økt forekomst av bakterier eller sopp. Kontaktallergi overfor noen av stoffene i intimhygienen, glidemiddel eller kondomer er en annen, men mer sjelden årsak. Årsaken til utslag av Plasmacelle balanitt er helt ukjent. Det finnes også visse hudsykdommer som noen ganger påvirker penishodet og forhuden. Disse kan identifiseres av legen din.

Sykdomsforløp

Vanlig balanitt, som f.eks. er oppstått på grunn en infeksjon eller dårlig hygiene, leges gjerne raskt med riktig behandling. Imidlertid er det blitt observert en betydelig tendens til tilbakefall, spesielt når Candida ligger bak.

Man bør ta kontakt med lege dersom et område ikke leges som forventet.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: