Angi søkeord

Flatlus er hudparasitter som suger blod og lever blant kjønnshår eller øyenbryn.

Flatlus er hudparasitter som suger blod og lever blant kjønnshår eller øyenbryn.

Flatlus (phthirus pubis)

Flatlus er en hudparasitt som er et par millimeter lang. Den trives best i kjønnshårene og livnærer seg på blod. Den kan også forekomme i håret under armene, på overkroppen, lårene, i øyevippene, øyenbrynene og i skjegg. Flatlus formerer seg gjennom å legge egg ved hårrøttene.

Annonse:

Bitt fra flatlus gir intens kløe. Har du mistanke om at du er plaget av flatlus, kan du selv sjekke for lus eller egg. Eggene minner om små dråper som sitter fast på den nederste delen av hårstrået. Egg og lus oppdages lettere med forstørrelsesglass.

Hva er flatlus?

Flatlus er en hudparasitt som mangler vinger, men har gripeklør for å holde seg fast i hårstråene. Voksne flatlus minner om små sølvgule eller sorte korn. Kroppen er flat, kort og bare 1-2 millimeter lang. Det kan være vanskelig å oppdage flatlus med det blotte øyet.

Spredning og symptomer

Flatlus spres gjennom kroppskontakt med andre mennesker som er smittet. Det kan skje gjennom samleie, eller bare ved å dele samme seng. Flatlus kan også overføres gjennom å dele håndklær eller bruke et solarium som ikke er rengjort godt nok.

Omtrent en måned etter at man er smittet, dukker symptomene opp. Det begynner som regel med intensiv kløe. Ettersom flatlus suger blod, og spyttvæsken inneholder et enzym som bryter ned blodets hemoglobin, kan det oppstå blåaktige misfaringer rundt de stedene der flatlusa har bitt.

Behandling

En lege bør ha stilt diagnosen før det settes inn behandling. Kløe kan ha andre årsaker enn flatlus. Det finnes reseptfrie behandlingsmidler mot flatlus som Prioderm og Tenutex. Disse midlene fås i form av sjampo og krem og kan kjøpes på apoteket. Det er viktig å følge bruksanvisningen. Bruk heller ikke disse midlene før du med sikkerhet vet at det er flatlus. Andre utprøvde metoder er å plukke bort flatlusene og eggene med pinsett, eller å kjemme nøye med en kam av metall. Flatlus i øyenvipper kan behandles med hjelp av vaselin. Majones og tetree-olje kan også smøres på de infiserte områdene. 

Om kløen er ille, bør man kjøpe en lindrende og kjølende balsam eller krem. Unngå å klø deg for mye fordi det kan gi opphav til infeksjoner. Kløen kan vare en stund også etter behandlingen også, selv om flatlusene har forsvunnet.

Setter flatlusene seg i øyenbryn og øyenvipper, bør du kontakte et helsemottak. Det samme gjelder om den reseptfrie behandlingen ikke hjelper. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: