Angi søkeord

Flasseksem (seboreisk dermatitt)

Flasseksem (seboreisk dermatitt)

Seboreisk dermatitt (flasseksem) er en av de vanligste typene eksem. Den tilhører en gruppe av endogene (kommer innenfra) eksemtyper, noe som betyr at enkelte er mer disponert for å få denne typen eksem enn andre.  

Annonse:

Det, som er utfordrende med flasseksem, er at eksemet av og til tenderer til å komme tilbake ved avsluttet behandling. 

Behandling av flasseksem

I grunnbehandlingen inngår bruk av en soppdrepende spesialsjampo. Både hud og hårbunn kan vaskes med en slik sjampo. Ved alvorligere tilfeller kan behandlingen kombineres med påføring av en sterk steroidløsning hver kveld. Dette gjentas til utbruddet er klart bedret eller leget. Deretter kan man trappe ned behandlingen til annenhver kveld, for så og kun foreta vedlikeholdsbehandling 1-2 kvelder i uken. Dette minsker risikoen for nye utbrudd. 

Sol, sommer og bading i saltvann pleier å ha en positiv effekt på flasseksem. Det er likevel dessverre slik, at selv om behandlingen hjelper, har eksemet en tendens til å komme tilbake etter avsluttet behandling. Det finnes det ingen permanent kur, men ved god og riktig behandling kan symptomfrihet oppnås. 

Behandling av flass

Benytt en flass-shampo, for eksempel Ketozon eller Fungoral. Dersom det ikke gir tilstrekkelig effekt, forsøk å gni hodebunnen inn med 3 % salisylsyreolje (finnes reseptfritt på apotek). La dette virke over natten, og børst hår og hodebunn med en myk børste, om morgenen før du vasker håret som normalt. 

Repeter behandlingen til flasset er borte. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: