Angi søkeord

Flass kan være psoriasis

Flass kan være psoriasis

Har du oppdaget flass på de mørke klærne dine? Eller plages du med kløe i hodebunnen? Kanskje har du til og med psoriasis andre steder på kroppen fra tidligere? Da burde du være oppmerksom. 

Annonse:

Du kan ha psoriasis i hodebunnen. Det er ikke helt enkelt å lokalisere en slik diagnose og mange tenker kanskje ikke en gang på muligheten for dette. Dersom du har langt eller tjukt hår ser du ikke huden i hodebunnen og det kan være vanskelig å identifisere om noe ser annerledes eller mistenkelig ut. Det kan også være vanskelig å skille psoriasis i hodebunnen fra flass. 

Du kan ha psoriasis kun i hodebunnen

Mange som sliter med psoriasis andre steder på kroppen, rammes også av psoriasis i hodebunnen. Det er likevel ingenting som sier at du ikke kan rammes av psoriasis kun i hodebunnen. Her handler det om å stille riktig diagnose. 

Fire korte spørsmål

 

 1. Har du ofte eller alltid kløe i hodebunnen?
 2. Finner du ofte flass på klærne dine?
 3. Hvis du ser nøye etter, finner du tydelig avgrensede rødlige flekker omkring hårfestet ved ørene, pannen eller i bakhodet?
 4. Har du psoriasis noe annet sted på kroppen i dag?

 

Svarer du ja på ett eller flere av disse spørsmålene kan du ha hodebunnspsoriasis.  Det anbefales at du kontakter din fastlege for videre undersøkelser. Er du i tvil? Kontakt likevel lege, slik at helsepersonell kan hjelpe deg videre. 

Psoriasis i hodebunnen

Psoriasis i hodebunnen kan på samme måte som psoriasis andre steder på kroppen gi tilbakefall. Tilbakefallene betyr at problemene kommer i perioder, og at du i lengre tid kan være symptomfri. Symptomene ved psoriasis i hodebunnen handler først og fremst om flass som dannes der psoriasisflekkene finnes, i tillegg til irriterende kløe. Symptomene oppleves forskjellig fra person til person. 

Det er ikke så lett å skille hodebunnspsoriasis fra alminnelig flass, og spesielt vanskelig er det å vite dersom du ikke har psoriasis på andre deler av kroppen. Psoriasisflekker har en tendens til å være avgrenset fra resten av huden, og du kan tydelig se rødlige flekker. Flasseksem, derimot, er mer spredt over hele hodebunnen. Altså, psoriasis – tydelige flekker; flass – diffus eksem i hodebunnen. 

Psoriasis er en inflammatorisk sykdom som ikke kan kureres, men man kan behandle ulike typer av sykdommen – også hodebunnspsoriasis. 

Det er viktig å ha en god dialog med fastlegen. Dersom du mistenker psoriasis i hodebunnen er det veldig greit å få en tydelig diagnose og behandlingsplan. Det er en god idé å ha en åpen dialog med legen din om hvorvidt du kan optimere eller forandre din nåværende behandling. I dag finnes det mange gode legemidler for behandling av psoriasis i hodebunnen. Ettersom psoriasis er kronisk, må du leve med behandlingen hele livet. Det er derfor veldig viktig at du til en hver tid føler deg komfortabel med de legemidlene du benytter deg av. Det er også lurt å få legemidlene skrevet ut av legen din, da du ofte har bruk for store mengder over lengre perioder. 

Kun det utsatte området skal behandles

Det er viktig å tilføre huden tilstrekkelig med fukt når den behandles for psoriasis. Behandling av hodebunn kan være litt spesielt, da mange føler ubehag ved å smøre salver i håret. I dag finnes det legemidler, som for eksempel gele, hvor du slipper følelsen av å ha ”salve i håret”. 

Det er svært viktig å komme til på de utsatte områdene, noe som kan være ekstra komplisert dersom du har veldig langt eller tjukt hår. Det er vanlig å løsne flass med olje eller lotion før man setter i gang behandlingen. Etter forbehandlingen behandles flekkene med krem, gele eller lignende. Med gele trenger du ikke forbehandling – dette er en stor fordel. Under behandling bør du unngå å skrape med fingre eller kam for å fjerne flass. Det er viktigere å myke opp de utsatte hudpartiene, og som resultat få frem til røde flekkene som er psoriasis. Det er disse flekkene som skal behandles, ikke resten av huden. I tillegg til smøremidler, finnes en mild form for røntgen, ”Bucky”, som brukes ved de mest problematiske tilfellene av psoriasis. 

 

Du og legen din kan sammen komme frem til en god behandlingsmetode som passer dine behov, og regelmessig kontakt med helsevesen anbefales. Det kommer nye legemidler på markedet hele tiden, og det er viktig at du skaffer deg informasjon via legen din. Sammen finner dere den beste løsningen for deg. 

Løft på hatten for psoriasis i hodebunnen

Ingen form for psoriasis er smittsom. Det er derfor fullt mulig å be om hjelp til innsmøring, gå til frisøren og lignende. Ved farging av hår bør du likevel kontrollere at du ikke har åpne sår i hodebunnen, da fargen er kjemisk. Dersom du er usikker på om du kan farge håret, ta permanent eller lignende, spør legen din om råd. Psoriasis i hodebunnen påvirker ikke hårveksten.

Uansett hva slags psoriasis du har, er risikoen stor for at du føler deg preget. Tydelige flekker på huden og flass fra hodebunnen synes. Psoriasis er for mange en synlig sykdom, og derfor er det viktig at omgivelsene får bedre informasjon om at psoriasis ikke er smittsomt, hvordan det er å leve med sykdommen og så videre. 

I perioder kan du være fri for symptomer, mens du andre ganger er mer plaget. Gjennom å finne riktig behandling, kan du kvitte deg med store deler av symptomene. Det å øke menneskers kunnskap om sykdommen kan sees på som en del av denne behandlingen. Det finnes også ulike organisasjoner hvor du kan møte og snakke med andre mennesker som er rammet av psoriasis. Du fortjener å kunne løfte på hatten og leve et normalt liv på tross av at du har psoriasis! 

Fakta om psoriasis

 • Psoriasis er en arvelig, kronisk sykdom som kan påvirke hud og ledd. 
 • Mange sliter med denne sykdommen, som er en av Norges vanligste. 
 • Både hud- og leddplager kommer av inflammatoriske prosesser – forstyrrelser i immunforsvaret. 
 • I dag vet vi at psoriasis er en systemsykdom som kan påvirke flere organer i kroppen
 • Det finnes koblinger mellom psoriasis og hjerte- og karsykdommer, mage- og tarmplager, samt øyesykdommer. 
 • Det finnes per i dag ingen behandling som kan helbrede psoriasis, men god individuell oppfølging og behandling gir ofte resultater og gode forutsetninger om et forholdsvis normalt liv.
 • Det finnes tydelige koblinger mellom psoriasis og livsstil. Sunn vekt, mosjon, tobakk og alkohol i moderate mengder samt avslapping er bra for alle – men spesielt viktig for de som er rammet av psoriasis. 

 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: